Pages

Tuesday, September 28, 2010

Harga Naik, Apa Perlu Anda Buat?

Ni tips yang saya dapat from "majalah" ringgit terbitan Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) dan Bank Negara Malaysia:
  • Tukar from barangan jenama kepada "pasar raya" atau "home brand". Banyak sekarang ni jenama pasar raya i.e. Tesco, Carrefour, Giant, Jusco dan banyak lagi. Tapi make sure kualiti yang tak terjejas sebab saya pernah gak beli jenama pasar raya, kertas untuk print tapi asyik lekat aja

  • Penyediaan senarai barangan sebelum pergi membeli-belah di pasar or pasar raya. Yang ni sangat le pentinguntuk mengelakkan kita beli benda yang tak perlu. Tapi kalau benda tu beli kita lupa beli aja takkan tak boleh beli sebab tak ada dalam list kan

  • Bandingkan harga antara kedai yang memberi nilai yang terbaik. Ini sangat penting sebab tak semua kedai jual dengan harga yang sama. Sebagai contoh ink HP, RM46 vs RM55 tapi kena juga ambil kira lokasi tempat tu. Tak nak le semata-mata nak jimat RM1 pas tu duit minyak plus parking habis RM10 pulak

  • Mengurangkan penggunaan air dan elektrik di rumah. Kekadang kita bukan sengaja kan membazir. So pandai-pandai le mengurangkan bil ya.

  • Menanam sayur di kawasan sekeliling rumah. Kat bandar pun boleh tanam apa dalam pasu tapi mengikut pengalaman saya, cili yang ditanam tak sampai beberapa minggu sudah mati kena serangan. Memang kelakar kan
So I am sure pembaca kat luar ada cadangan yang lebih praktikal, jom kita tambah.

13 comments:

Lagenda said...

BG mak, menggunakan sepenuhnya bhn kitar semula mcm plastik pasaraya untuk jdkan plastik smpah, menggunakan beg pakai semula dan menggunkan kertas surat khabar untuk pelbagai kegunaan.

ProfHariz said...

Selamat pagi bro :)
Terima kasih dengan tips nie :)
semoga bermanfaat

New Entry ProfHariz
Salahkah Jika Aku Menegur?

DKosongLapan said...

Rancang perbelanjaan.......elakkan pembaziran...... beli barang pengganti......contoh...kalo teh jenama noh ....naik rege...ganti teh jenama lipton pulak

relevan said...

Buat kebun keliling rumah..he he!

Hazzy Ishak said...

senarai barang & bandingkan harga tu memang perlu. ye lah, takut terlebih belanja pada benda yang tak perlu.

Alimaz-Kembara Terasing said...

rasanya org kampung macam saya ni lebih jimat ya....

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo aku pulak kurangkan berhibur diluar.tengok ajer tv jgn tengok wayang :p

Kyuubi_85 said...

buat kebun kat rumah, beli barang yang perlu bukan barang yang kita nak. x pyh la nak beli benda mhl kalau ada benda murah, baik beli brgn buatan tempatan hehe

Diarihatiku1976 said...

wahhh.. tip yg bagus nii

the bert said...

tambah satu lg..gunakan transaksi tunai sahaja..

ken said...

nice tips.. kita mesti save =)

AngahSayang2314 said...

tue lah semuanya naik kan??? ermmm sabar jer la....

azzey said...

Sharinginfoz: slalu praktikkan yg ke2 tu.....:)