Pages

Saturday, September 25, 2010

Kahwin yang Diatur?

Apa pandangan anda mengenai kahwin yang diatur tak kira le oleh keluarga ke kawan-kawan ke atau sesiapa pun. Based on the survey terhadap lebih 2,000 orang, 54% daripada respondents tidak bersetuju dan selebihnya tidak kisah.

Maknanya most of the people more or less tak kisah sama ada perkahwinan itu dicari sendiri atau arranged by orang lain. Yalah kalau kita tengok zaman dahulu mana ada yang cari sendiri pasangan hidup kan, semuanya dipilih oleh kaum keluarga. Maybe zaman sekarang ni berbeza mereka prefer cari sendiri tapi ada juga yang masih guna online service dan macam-macam lagi kan.

14 comments:

~~Ciklinn~~ said...

ciklinn mak pak yg atur... hihihi setelah frust bercinta 7thn... huhuhuh

alhamdulillah lebih bahagia dgn suami...

dayangredzuan said...

pendapat saya zaman sekarang ni mak ayah pun taknak mengatur kan perkahwinan anak-anaknya..
sebab bila berlakunya penceraian kemungkinan anak-anak akan menyalahkan ibu bapa..itu yang tak best..bukan masalah hubungan suami isteri sahaja..masalah keluarga sendiri pun akan timbul

Wahida Nasution Thakhrim said...

ada juga yang suka cari sendiri.. ada juga yang minta mak ayah carikan.. mana2 cara pun tak pe, yang penting ikatan tu direstui dua2 belah keluarga dan bahagia sampai akhir hayat..

anyss said...

Salam,
Boleh je "dikenalkan" oleh sesiapapun, tapi pas tu baru berkenalan.
Tak mo lak terus kata "kena kawin dengan si polan" tanpa diberi peluang untuk kenal dan tengok serasi ke tidak.

ok je diatur begitu, tetapi bukannya "dipaksa"

Nur Areefah said...

orang carikan lebih selamat :D

farah diaz said...

ada kebaikan n keburukan...tp tbe2 rse nk arrange marriage je...cm best...
salam kenal~

Azman Roslan said...

kalau family aku pilih yang berkenan di hati aku terima je.. heheh

ardinihumaira said...

dni tak kisah.. sebab pilihan family adalah pilihan dni juga... dni refer umi dni sebelum buat pilihan.. ;)

ken said...

no i wont =)

the bert said...

kahwin family x suka pon susah..klu family suka tp diri sendiri x suke pon susah..

anisalya said...

ada baik dengan buruknya jugak...
kadang-kadang pilihan mak bapak ni yang terbaik.
kadang-kadang kalau tak bahagia anak-anak salahkan mak bapak...
walaupun parents cuma nak yang terbaik je...
bergantung pada orang jugak la kot...

relevan said...

Kawen semua di atur..kalu tidak macammana nak kawen..

azzey said...

Sharinginfoz: ada pro dan kontra dgn isu ni......ada yg sker dan ada yag say 'no'!

kakyong said...

kakyong juga kahwin diatur oleh keluarga/sedara-mara terdekat..

sbb umur dah 30++ & hati memang x teringin nak kahwin.. Alhamdulillah, 3 dah anak...