Pages

Sunday, September 5, 2010

TV3 Tarik Balik Iklan Hari Raya 2010

Masih ingat tak iklan hari raya TV3 2010 yang saya tulis semalam? Ramai bloggers yang turut menulis mengenai iklan hari raya 2010 TV3 antaranya dahlia, darkbatman dan kakina. Di samping itu, ada juga parti politik yang menghantar bantahan kepada TV3 mengenai isu ini.

Selepas mengambil kira pandangan masyarakat mengenai perkara ini, TV3 hari ini sewaktu Buletin Utama jam 8.00 malam meminta maaf kepada umat Islam di atas penyiaran iklan tersebut dan menarik balik iklan Aidilfitri 2010 itu.

Apa yang kita boleh pelajari mengenai perkara ini?
  • Sebelum kita buat sesuatu, kena fikir betul-betul agar tindakan kita tidak mengguris perasaan mana-mana pihak

  • Syabas kepada pihak TV3 kerana sungguh responsive dengan pandangan rakyat dan mengaku akan kesilapan yang telah dilakukan. I am sure mereka tidak bermaksud menyakiti mana-mana pihak

  • Di harap ianya menjadi pengajaran yang sungguh berharga kepada kita semua dan agar tidak berulang lagi di masa hadapan

  • Harap isu ni selesai dan pihak yang berkaitan perlu buat post mortem mengenai perkara ini
Mesti banyak lagi yang kita dapat mengenai benda ni kan so apa lagi sessi luahan hati anda.

22 comments:

Azrul Hisham said...

bagus la kalu dah tarik balik...

Kancilbiru said...

bagusla sebelum jadi isu yang lebih teruk..

eelobor said...

tak ramai yang sanggup mengaku silap bila buat salah. syabas TV3 atas keprihatinan sensitiviti masyarakat

Lagenda said...

baguslah dah ditarik awal2 sebelum akidah anak2 kita bnyk yg terpesong!

BackyardPool said...

TV3 memang cekap dan pantas. I like the way the crews and staff works. They should've ask some comments from experts evaluator, etc before airing such ads next time. A good lesson for other channel too. :) Cheers.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

gua follo lu

~ ReD ~ said...

alhamdulillah...=)

Cik Aish said...

btul2...sampai facebook ada fan mereka sendiri untuk membantah iklan ni..nasib baik tv3 alert. :) kredit!

Anonymous said...

This is the person in-charge of TV3 commercial and marketing:
http://mymsa.ipnhub.com/mma2010/shereen_ooi.htm

ken said...

cepatnya.. lol

darkbatman said...

bgs2.. tv3 kira amek gakkk isihati org ramai.. :)

Faizal@PeJAY said...

bagus le dah tarik tapi jgn le ulangi benda nak menyentuh sensitiviti agama

hasrul hassan said...

Hmm saya pun ada wat entry pasal iklan tu ..

http://hasrulhassan.blogspot.com/2010/09/iklan-raya-aidil-fitri-tv3-pelik.html

Syabas diucapkan .. nampaknya suara-suara kecil blogger juga kedengaran oleh mereka ... apalagi dalam laman social.

ENCIK TIKUS said...

baguslah kalau benda nie dah ditarik balik.

ProfHariz said...

saya suka tv3 dan bloggers2 semua..
kerana memang ambik berat dalam isu nie~

ardinihumaira said...

tu la.. lega tengok dia tarik balik.. :)

hans said...

ku pun ada buat ulasan pasal penarikan balik iklan TV3 nih
harap ekau sudilah baca yer

P/S : ini entry lain.. Tips - Tips Bagaimana Nak Mendapatkan Duit Raya Yang Banyak

relevan said...

Sangat bersetuju dengan penarikan balik iklan tersebut..

azzey said...

Sharinginfoz: tgk jg berita TV3 mlm td.......pihak TV3 dh minta maaf pada org ramai ttg penyiaran iklan tu

Anne said...

Bagus la dah tarik balik. They apologised openly kat berita last night. Hopefully tak berulang kembali di masa2 akan datang.

Princess Z said...
This comment has been removed by the author.
velasrizal said...

akur jugak kt suara majoriti..

Kuih Raya Tunjuk - Tunjuk