Pages

Thursday, September 30, 2010

GPS Navigator Garmin Nuvi 1350: Kira Kos Perjalanan

Dah hampir 5 bulan guna GPS navigator garmin nuvi 1350, sekarang ni baru tahu yang ianya boleh digunakan untuk mengira kos perjalanan. Of course kita perlu masukkan data, i.e. harga petrol, berapa liter minyak digunakan bagi setiap 100km untuk highway dan jalan biasa.

Lepas tu, based on the data, dapatlah kita mengetahui secara anggaran berapa kos petrol tersebut. Contohnya bagi perjalanan sejauh 16.2 km, ianya sebanyak RM3.35 or 20.7 sen setiap kilometer. Biasalah memang mahal sebab jalan sikit berhenti, jaaln sikit stop, traffic congested kan, kalau jalan jauh, highway mesti lagi murah kan.

13 comments:

DKosongLapan said...

teringin jugak nak gune GPS......tapi masalahnye kebanyakkan venue yang awok pegi ....sumenye awok udah tau tempatnye.....udah tau bape bajetnye....... tapi tengoklee.....in case nak kena travel balik macam sebelom2 ni.....kena gune jugak niii

sahromnasrudin said...

salam..hebatnya..brp harganya???

amirah said...

ooo... boleh kira kos jugak garmin ni

lydzar said...

banyak fungsi rupanya..

maslinamansor said...

bila dah tahu kos nya boleh la budget siap2...

AngahSayang2314 said...

ooo kiranya ia bole kira lah yerrrr best gak kan????

rasp said...

wahhhhh canggih tu....

Sumijelly said...

wah..senang la kira budget nantikan??


Sumijelly.com

Sharinginfoz said...

sahromnasrudin: yang model 1350 tu RM800++ tapi sekarang ni garmin yang RM400++ pun ada gak

relevan said...

Ini sudah baik..ada duit lebih boleh beli..

ardinihumaira said...

peeewit! kalolah dni ado satu ;D

Anonymous said...

salam.. nk tanye.. cane nk update map gune 1350 ni? "p..

Sharinginfoz said...

anon: tak sure saya tak pernah update lagi so far