Pages

Saturday, September 4, 2010

Apa ada pada tajuk entry

Bagi saya tajuk sesuatu entri yang kita tulis tu sangat penting. Biarlah ianya menarik perhatian orang untuk berkunjung ke blog kita. By the way, tajuk yang saya letak kat atas tu menarik ke? Entahlah..............

Jangan sekali-kali buat entry tanpa tajuk. Kalau tak ada tajuk macam mana orang nak tahu apa benda yang kita tulis kan. So chances orang nak baca sangat tipis.

Macam-macam jenis tajuk ada, yang penting satu lagi, jangan kita "perdayakan" pembaca semata-mata untuk menarik attention mereka. Nanti membuatkan mereka tertipu dan kredibiliti kita at stake.

Satu lagi, ianya mesti google friendly, yalah sebab google akan search tajuk dulu dalam tulisan kita sebelum kandungan.

Tak kisahlah anda nak letak tajuk yang berjela-jela ke, pendek ke, yang serious ke, kelakar ke, itu pilihan anda sebab that's your blog kan. So apa pandangan kawan-kawan mengenai kepentingan tajuk di dalam sesebuah entry?

19 comments:

Aida Ismail said...

the tittle above itself is interesting =)

Amir Izzat said...

yup..betul tue..tp kdg2 tak tahu nak letak tajuk apa..buat tajuk skema je laa.hehe..

velasrizal said...

bia senang orang google nti naik le trafik kita..

naz said...

minat membaca datang dari tajuk seperti mana kita memilih lagu:)

DaHLia said...

dari tajuk laaa isi akan dibaca :D

Lagenda said...

Yeah..mak setuju tajuk kena penting & sesuai dgn kandungan!

Anne said...

tajuk entri penting...setuju dgn bro, "jgn perdayakan pembaca semata-mata utk tarik attention".

keep up the good work bro! I enjoy reading ur blog.

Kaseh NazLieza said...

dr title turun ke hati..ehehehe

azzey said...

Sharinginfoz: Tajuk memberi gambaran pada isi yg ingin disampaikan......of course penting!

aque said...

tajuk entry tu penting.. bagi fara.... hehhehe...

eelobor said...

tajuk adalah tanggapan pertama sebelum di teruskan membaca sesuatu entri.

Nina Nurziana said...

thanks for the tips.. its interesting ;)

relevan said...

Betul..tajuk entri memainkan peranan penting..biar pun tajuk sahaja menarik tapi isi tidak..

cikgu isza said...

tajuk dalam blog tak sama ngan tajuk buku atau berita..

tak kisahlah ler panjang ke pendek tapi tujuannya sememangnya untuk menarik perhatian orang lain kan.. asalkan jangan terpesong sangat sudah..

darkbatman said...

tauk merupakan kunci utama keywords..

Halimkk said...

Saya minat nak tahu bagaimana kita tahu tajuk kita tu google friendly? sebab tu saya masih belajar lagi

Bb Hussain said...

Salam ziarah..tajuk memang penting tapi kekdang pening juga nak cari tajuk yg catchy ;)

Encik Tikus said...

tajuk memang main peranan penting. bila bulan puasa mesti ada bazar ramadhan. hehe

fanadz said...

susah sikit la nak pikir tajuk menarik sesuai ngan isi..huhu.takmo la nanti orang baca, pastu kata: tajuk kata lain, isi lain.huhu.

p/s: ade je i tengok blogger letak tajuk nak menarik perhatian je.cite tak kena sangat pon ngan tajuk.huhu.