Pages

Wednesday, September 29, 2010

"Interest" Pinjaman PTPTN diturunkan dari 3% kepada 1% Caj Perkhidmatan

Berita baik untuk bagi mereka yang membuat pinjaman pendidikan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kerana mengikut website PTPTN:

"Untuk makluman semua peminjam, PTPTN dalam proses untuk menawarkan pertukaran pinjaman (3%) kepada pembiayaan pendidikan ujrah (1%) secara berperingkat. Sehubungan dengan itu bagi melancarkan proses penawaran tersebut peminjam dikehendaki mengemaskini maklumat yang diperlukan didalam laman web kemaskini Ujrah (klik di sini). Jadual untuk mengemaskini maklumat penawaran pertukaran pinjaman (3%) kepada pembiayaan pendidikan ujrah (1%) dapat dirujuk di sini. Carta alir proses penawaran pembiayaan pendidikan / ujrah boleh didapati di sini."

Ni adalah jadual kemaskini. So bolehlah tahu bila ianya mula dikemaskini berdasarkan bila kita ambil pinjaman tersebut. Contohnya kalau yang pinjaman diluluskan pada tahun 2004, ianya akan mula dikemaskini pada 1 November 2010.

Ni adalah proses penukaran pinjaman kepada pembiayaan pendidikan ujrah. By the way, ujrah ialah caj kewangan bagi penggunaan perkhidmatan ataupun manfaat. Harap-harap selepas ni, ianya berjalan lancar dan dapat dinikmati kepada pelajar yang terlibat.

14 comments:

Hazzy Ishak said...

wuwuutttt...
PTPTN oh PTPTN

makdara TERdiva said...

oh! nasib baek tak pakai PTPTN.. :)

Suliana said...

dah byk kali nak masuk, tapi tak dapat jek..

ardinihumaira said...

adeihh.. dni lom bayo habis lagi ni ;p

lydzar said...

tq for info..tp lambar benar tarikh utk peminjam 2002 dan kebawah update info (1 DIs 2010). so utk these few months stil charge 3% lahhhh

Sharinginfoz said...

lydzar: tapi make sure diaorang tak update terus rasanya kita kena kemaskini pas tu bulan 1 dec 2010 mereka baru MULA update, lama mana tak tahu le

relevan said...

Interest sudah turun lagi ada liat mau bayar..

velasrizal said...

kalo dh btol2 turun 1% baguslah..

kakyong said...

bagus la mcm ni, tolong meringan kan beban.. tp bior le cepat update..

amirah said...

lambatnya update..hihi..ingatkan nak tggu interest turun dulu..

Faizal@PeJAY said...

sharing aku nak amik info nie buh kat blog leh..

NICK IRFAN said...

eh! PTPTN??? selamat sy xpnh dpt lagi.. hehe

DKosongLapan said...

waaaa..... ini sudah bagoihhh..... tapi tak bace lagi sedetail2 nye lagiii....beghite baek untuk yg tak bayo lagiii

azzey said...

Sharinginfoz: adik sy slh sorang yg guna PTPTN NI.