Pages

Wednesday, September 8, 2010

Tips @Petua Jimat Petrol

Petua ni saya dapat from terbitan ringgit oleh gabungan persatuan-persatuan pengguna malaysia dan bank negara.
  • Pemanasan enjin
    Jangan panaskan kereta lebih 45 saat kerana ianya menggunakan petrol dan kereta tidak bergerak. Actually nak pandu terus pun boleh kerana teknologi enjin dah advance sekarang

  • Masa membeli petrol
    Isi minyak ketika suhu sejk (awal pagi or lewat petang) kerana bahan api berada dalam keadaan lebih tumpat, so banyaklah petrol yang anda dapat

    Jangan isi penuh ebab isian berlebihan boleh menyebabkan minyak berkocak dan terkeluar from tangki

  • Pandu cara ekonomi
    Panda pada kelajuan munasabah dan lancar

    Elakkan follow kereta di hadapan sebab tak selamat dan meningkatkan penggunaan bahan api kerana meningkatkan penggunaan petrl bila pandu laju dan perlahan

    Guna gear yang sepatutnya, jangan guna gear rendah bila pandu laju

    Tutup cermin tingkap semasa di lebuhraya. Kalau buka menyebabkan heretan angin dan menambah penggunaan petrol sehingga 10%

  • Pemeriksaan rapi
    Service kereta

    Pastikan tekanan angin yang betul

    Keluarkan barang berat berlebihan yang tak perlu

18 comments:

Kancilbiru said...

bagus tips ni, boleh dipraktikkan..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

terima kasih utk tips yang berguna ni.selamat berhari raya..maaf zahir batin!

lydzar said...

tapi dalam manual kereta alza kami kena tunggu indicator kaler biru tu padam dulu, baru boleh gerak. kalau pagi-pagi amek masa lebih dari 2 minit gak la before dia padam

alinac lover said...

bagus info ni~

azzey said...

Sharinginfoz: Masa membeli petrol tu mmg slalu amalkan...slmt hr raya! :)

meowwmania said...

nice info, tengs...

luahfikiran said...

Salam,
INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN. BILA MEMANDU, BERHATI2

relevan said...

Selamat hari raya maaf zahir batin..

tips yang bagus..

amirah said...

thanks bro nik..gud info

ProfHariz said...

hahaha bro.. pandu selalu x ikut panduan ekonomi pun.. anyway thanks for the tips :P

New Entry ProfHariz
Bila Takbir Raya Bergema Hatiku...

eelobor said...

enjin keluaran 2005 ke atas tak perlu di panaskan terlebih dahulu

velasrizal said...

guna aircond yg kerap blh mybbkan kehabisan petrol..

Rumah Terbuka Perdana Menteri Hari Raya Aidlfitri 2010

maslinamansor said...

mas naik bas... huhuhu :)

Selamat hari raya dari maslinamansor sekeluarga...

Florence Tiq said...

very useful !! thanks much !

Happy Holidays & Selamat Balik Kampung

Nerzhul said...

saya kereta lama. kene panaskan jugak enjin bila rajin. pagi² memang tak sempat. haha

Anne said...

good info...thanks for sharing the tips.

sweetheart said...

thanks for sharing info berguna. jimat petrol jimat money. hee.. Selamat hari raya Aidilfitri...

Lizzie Yasmin said...

sesetengah tip baru tahu hari nie.. tq.. for sharing...