Pages

Tuesday, September 21, 2010

Etika Hidangan Buffet

Credit: yanmieonline

Hari tu ada baca mstar mengenai "etika menjamu hidangan ala bufet". Maknanya kalau kita nak pi makan buffet apa yang boleh kita buat dan apa yang perlu kita elakkan. So tak le nampak macam pelik kan.
  • Sambil lalu tempat makanan tu kita perhatikan juadah apa yang kita nak mulakan dahulu sebelum beratur

  • Tunggu giliran dan jangan tolak orang lain ya, kalau kat depan tu slow aja sabar ajalah

  • Walaupun ada beberapa sudu makanan, bagi orang depan ambil dahulu baru turn kita ya

  • Ambil alam kuantiti yang sederhana atau sedikit, jangan sampai gedebak penuh satu pinggan

  • Kalau silap ambil makanan jangan pulak letak kembali

  • Dah habis makan dan ingin ambil makanan lain, gunakan pinggan yang baru agar kita dapat memastikan kebersihan

  • Kalau pinggan kat meja tak diambil jangan pula kita pulak kita timbunkan, panggil pelayan untuk ambil

  • Jangan suruh pelayan "tapau" makanan
So tu le sedikit sebanyak tips yang boleh kita praktik kan, barulah tak nampak pelik kan.

18 comments:

Hazzy Ishak said...

kalau orang yang suka makan memang syok makan ala buffet macam ni. macam2 leh sumbat.heee

DKosongLapan said...

Errmmm....oghang Malaysia ni....kalo bab2 makan..... ni dighi deme dulu deme utamekan....... etika....etika ni deme letak tepi jee....

Moh keghumah lagi....
Ceghite Indon

relevan said...

Tak dapat nak hodoh makan cara buffet ni..he he!

amirah said...

tak dapek nak bayang kalau bleh tapau..heheh

maslinamansor said...

eh... leh tapau ker?

CikLilyPutih said...

yang penting makan kene berpada-pada lah

AngahSayang2314 said...

salam angah terpaksa gak masuk sebab u punya blog ada virus cepat buang

velasrizal said...

mana blh tapau kan klo mkn buffet.. rugilah owner kedai..

Joy said...

mkn buffet best..ada mcm2 pilihan

makdara TERDIVA said...

sy lagi suka ala carte dari buffet.. :)

sahromnasrudin said...

rugi la tak dpt tapau

Kaseh NazLieza said...

tiap kali mkn buffet mesti failed cz cpt kenyang..uhuuuu

ardinihumaira said...

kalo dni, dni nak try smeua! hehe tamak haloba dni ni ;p

icee-yah said...

EM..kalau buffet time ramai org tak best kan...:)

Luqman Al- Hakim Bin Foaad said...

assalam.
jarang makan buffet..
slalu makan ala carte je.
tp mane tau tips ni bergune suatu hari nnt kan..
thanks ya.
:)

Lagenda said...

Alhamdulillah...Dah OK rupanya kat sini!

En Sharing leh baca cara2 webmaster kat blog yang ni..>

http://zulkbo.blogspot.com/2010/09/tangani-malwares-attack-blogging-tip.html

the bert said...

klu bole tapau..x yah mkn situ jawab nyer..tapau semua..makan kat umah jer..hahahaha

azzey said...

Sharinginfoz: Tips yg akhir yg x blh blah tu...ha3...