Pages

Thursday, September 2, 2010

Perlu ke letak gambar dalam entri

Straight to the point, bagi saya gambar perlu diletakkan di dalam entri kita. Ianya bertujuan menarik perhatian orang membaca. Most of my entries, mesti ada gambar, rasanya macam satu yang perlu.

Kiranya first impression le. Selain daripada tajuk oraang mudah terpikat dengan gambar kan. Tapi jangan pulak letak gambar yang tak ada kaitan dengan tulisan kita. Contohnya letak gambar artis bagi menarik perhatian orang tapi tulisan mengenai tips pembelajaran.

Apa-apa pun, ada juga orang tak suka letak gambar sebab ianya akan memberatkan loading page kita kan. Bagi saya, kalau gambar tu lebih daripada 100 kb, saya akan kecilkan. Normally saya letak gambar 50-80 kb aja, so kecilkan sikit.

22 comments:

Hairil Rizal said...

Setuju Sharinginfoz..

Mmg entri lagi menarik bila ada gambar.. walaupun gambar tu xde related dgn entri. hehe!

azzey said...

Sharinginfoz: gambar atau x de gambar.....dua2 pun layan je......yg penting x pjg meleret sgt.....he3.....

sahromnasrudin said...

salam ziarah..pic perlu utk masuk dlm link within kan???

Ika Razak said...

sy pun suke letak gambar n tengok gambar.. :D

~aSHa~ said...

kadang2 perlu...supaya tak mata ngantuk sgt...ehehehe..cuci mata

relevan said...

Tidak perlu sangat..buat tambah berat saja..

tapi jika entri tu perlukan gambar..letak je ikut cerita..

virgo_mania said...

setuju. suka wat entri pendek dan selit 1 gambar yang diresize dulu. tapi dalam kesemua entri bergambar perlu ada 1 entri yang tak de gambar. supaya tak nampak begitu berat mata memandang. hehe..

* first time jadi org pertama comment. biasanya dah berbelas berpuluh comment

maslinamansor said...

memang gambar memainkan peranan yang penting... tapi blog mas kurang ada entry bergambar... hehehe

Suliana said...

ok je letak gmbr, menarik skit kan. tapi klu saya ada gmbr saya letak la.. hehe

PinQib said...

haa. i do agree with u.. memang,. sy pun macam tu, kadng3 jer x letak pic


Latest entry di:
Hantu wujud atau tak?
Dosa ke tengok orang naked!!!!

AngahSayang2314 said...

salam....

yup mesti sebab gambar la bagi daya tarikan

rasp said...

i pun suka letak gambar...
penyeri entri gitu :)

meowwmania said...

ye ye setuju!

hampir kesemua entri sy ada gmbr, gmbr tucin ngeee.....

.cik yaya. said...

gambar sgt penting..tp bkn nk show off la..

lydzar said...

setuju..

gambar hias entry

makdara TERDIVA said...

ya betul! mcm mkn nasi takde kicap!...hehehe...

Eyriqazz said...

perlu kot..barula mata lebih selesa membaca...

Sharinginfoz said...

tak kisah le ada gambar ke tak ada gambar, janji bila kita baca tak bosan dan boleh memberi more knowledge kan

syuE said...

yes!! sgt perlu..sme cm entry syue..smue de gmbr..kal0 entry yg tade kne mngena jek tade gmbr..hik3 :)

Nur Fannun said...

setuju sgt..tiap entry msti de gmbr..minimum 1 kpg wjib ada..

Mana pergi CHATBOX & Siapa LUCKY FOLLOWER?

Anne said...

entry perlu bergambar...tak boring. sambil baca sambil tengok gambar :)

hamzah ian said...

yup.. mmg best kalau kita baca then ada gmbr rite?

tapi kalau gmbr tu mmg takde kena mengena langsung dan just tarik perhatian org lain untuk pergi blog die gua rase tak best pulak..

ye la.. kalau blog gadis cantik gua tngk semua ibarat promote blog gunakan kecantikan diri sendiri.. tp tu hak masing2 sebab ada yang jadikan blog sebagai diarai mereka..