Pages

Thursday, August 19, 2010

Tips Mudah Tingkatkan Trafik

Ini komen daripada amir mengenai entry "First Time UV Lebih 100 Untuk Satu Jam". Dalam komen tersebut amir meminta saya bagi tips macam mana boleh dapat UV macam tu. Alamak saya tak le expert dalam bidang ni tapi tak kisah le tahu sikit kongsi le sikit kan. Kan sharing is power.

So jom kita selidik sikit:
  • Waktu publish entry sangat penting, dalam entry yang lepas, saya sarankan bahawa waktu terbaik ialah pukul 12.00 tengah hari dan paling sedikit ialah 5.00 pagi (maybe bulan puasa different kot)

  • Entry biar KISS (keep it short and simple), sapa nak baca panjang2 kan

  • Jangan abaikan kuasa blogwalking

  • Tinggalkan link kat komen bukan sekadar tulis komen

  • Update regularly

  • Tulis topik yang semasa dan menarik perhatian

  • Kurangkan tulis singkatan perkataan kerana ianya tidak google friendly, contohnya gmbr tulis le gambar

  • Belajarlah sikit-sikit mengenai SEO, penting ni sebab kita boleg target visitors from search engine. Cuba google mengenai SEO dan ambil tips yang kita mudah faham tanpa edit html
So apa lagi kawan-kawan sessi untuk tambah tips ni.

58 comments:

meriahceria said...

SEO ni interesting acctually. thanks info...:)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

eliss plak suka publish awal pagi.sebab pagi2 biasa dorang mls nak buat kerja lagi..hhehehhe :p aku lah tu.

Tn.Punya said...

wah bagus2 info i.. aku nak kongsi dengan korang panduan register blog didalam google, yahoo & msn.. ni pon salah satu teknik SEO juga..

rujuk blog ni : http://myfirst-tutorials.blogspot.com/2010/08/tutorial-daftar-website-atau-blog-di.html

~aSHa~ said...

eheheh suka la tips KISS tu....nice plak...tq bro..

miezaniera said...

haha sokong eliss..suke publish pagi2 sbb tkde mood lagi nk wat keje..hehe anywy thanks 4 sharing..very good info..

anisalya said...

info yang bagus...
hehehe...

maslinamansor said...

Nanti buat cite pasal SEO yer... mas tak faham sangat lagi... :)

amirah said...

thanks..gud info..bleh cuba nanti

Hariz said...

Wao Bro :)
Chaiyok2..
Thanks Info :)

New Entry Prof-Hariz
Ayie Tak Puasa Tapi Nak Raya.

tiha said...

nice info thanks alot...

Berita terbaru dari blog saya:

life witout flower is lifeless
Puting beliung di bazar ramadhan jasin
Songs : travie mccoy ..Billionaire

relevan said...

SEO tu macam CEO juge ke?..

Thristhan said...

Always like reading your tips, very helpful :)

Online Printing Studio said...

SEO is a great tool, but there's alot to learn. Each search engine has different requirements. Nice post dude.

kak ina kl said...

setuju 100%

Azuan said...

info yang bagus nie....

ardinihumaira said...

link pada komen tu adalah spamming, encik... dni dah kena sound. pastu baru dni tahu lepas google mengenai perkara ni. ariffshah, amir, dan beberapa blogger lagi dah pernah buat entry mengenai link pada komen ni. seeloknya kita hindari dari berbuat demikian... itu yang dni kenal pasti daripada pembacaan dni la.... dni tak pasti kak kujie ada buat entry tak tentang hal ni... tapi memang ianya adalah spamming...

nabilah abd rahman said...

tips yang berguna....thanks...:)

eyriqazz said...

yup..agree n semua bro..cuma saya ni biasalah..syok sendiri..KISS dan jadi syok sendiri memanjang..hak3....apapun..teruskan usaha bro...

eelobor said...

tumpang bangga jer...

darkbatman said...

wah.. nice tips bro.. biler nk berdomain lak bro?ehe

etomyam said...

perkongsian yang menarik ni...ejaan biarlah betul dan lengkap, baru enjian carian syok kan hehe

rasp said...

very useful info...tq!

azzey said...

Sharinginfoz: tq for the gud info!

icee-yah said...

1oo sejam?ramainya...icee seratus sehari pon kdg2 je:)well done

Lagenda said...

ades..ari ni terlambat plak smpi sini nak komen! Thanks dgn info yg menarik nih

en_me said...

ghitewww..

ieda said...

tahniah...lebih 100 uv sejam....banyak tuuuu...terimakasih kerana berkongsi ilmu..
saya org yg masih belajar.

Kie-yu said...

heh :D
gud tips
bleh amalkan selalu
btw, tahniah UV menimbun :)

Sharinginfoz said...

dear all: thanks a lot for your comments

maslina: nanti dibuat ya, tapi saya baru aja belajar

relevan: lain sikit aja

thristan: thanks a lot

ardini: ooooo macam tu, tapi tak semua bloggers anggap dia spam kan

eyriqazz: bro tak perlu kiss, CIUM dah cukup

darkbatman: teringin juga nak tukar tapi entahlah tak menjadi lagi

diraja22 said...

tips KISS ni tengah difikir2kan n diusahakan.. terbaik..

Rabia Sensei said...

Thanks for the info. saya selalu update lepas balik sekolah. tak pun belah petang atau malam. tahniah yer! permission nak copy tips nak letak kat blog yerk! =D

encHIx laNDax said...

Baikk~~~tips yang berkesan~~hehek~~

TheRedsOfMerseyside said...

Semua tips tu bagus. Thanks for sharing dan tidak kedekut ilmu.

LAN said...

Idea yang bijak..mungkin boleh di praktik..

Adem Aizad said...

thanx for the tips

aReaL said...

Nice Tips Bro, thanks... Nak Try Tips No.4 Kat Sini... Jangan Comment Je, Tinggal Link Skali...

Traffic Blog Ku Yang Kadang-Kadang Menggila

.Hehehehe...

Kancilbiru said...

ya tang tengahari tu setuju sesangat..mmg boleh perasan kat analytics..cuma sy fail bab BW...huhuhu

aSmiDar said...

Thanks bagi tips..:)

Hamzah Ian said...

yup.. aku stuju ngan kancil.. fail bab bw sbb internet slow.. skrg ni kebanyakan blog nak loading lambat sbb ramai yg letak lagu, gambar saiz besar2.. internet aku lak guna yg wifi kolej yg free je.. adoi la.. pernah jugak beli broadband tapi skrg broadband limit.. kejap je dah abis limit.. ish..

Qish Suke said...

thanks for the info.. very helpfull..
sedang dalam proses utk belajar ni..

zuar said...

nice tips..bila la leh dpt trafik ribu2 sehari..sehari baru dpt 100-200 je skrg.huhu


Karangan Budak Sekolah Rendah Yang Menyeramkan!Mesti Baca
http://zuarxpdc.blogspot.com/2010/08/karangan-budak-sekolah-rendah-yang.html

Aizat Shafiq said...

bro nak tanya jugak macam mana nak tinggalkan link kat komen macam yang bro buat...
keluar tajuk yang link terus ke entry...
bukan link yang panjang2 tu.
=)

Sharinginfoz said...

aizat:

boleh rujuk link ni

http://www.w3schools.com/html/html_links.asp

Fred McBride said...

tq for the tips..blog sy almost all tulis dlm shortform..

myzul said...

salam..tips yg berguna..thanks 4 sharing

fairus said...

Ilmu yang berguna. TQ

faizul said...

salam..satu tips yang menarik untuk dikongsikan..

Anonymous said...

bgus..ilmu yg baik utk sy..sape yg berminat nk jd agent rel0ad b0leh pergi web ni.. aquabiz2u.blogspot.com

░♥si lampu neon♥░ said...

NAK KENA TUNTUT ILMU NII...SIFUU

azzey said...

Sharinginfoz: mcm mana nak tinggalkan link entry kita dekat komen box?

duitmasyuk85 said...

bagus..untuk menarik trafik yang banyak.

Sweetmanis said...

terima kasih atas info tu..lepas ni nak cuba guna teknik SEO..

http://sweetmanis.blogspot.com

eddi88 said...

Tips yang bagus, baru tahu entry baik pukul 12, thanks.

Dawa said...

timing utk post entry tu satu info baru yg boleh dipelajari. thanks for sharing ;)

Mahendra said...

penting nak cuba ...

zulkarnai is an Army Personel. said...

Mmmm..bagus gak..baca posting ni..timing untuk posting tapi mase tu time bz la ..adussss..lau tak kje ok la..lau yg keje nti kena banned ngn boz plak

zulkarnai is an Army Personel. said...

tq for this posting..mantoppp

Anonymous said...

memang hebat