Pages

Wednesday, August 25, 2010

Cara Mengurus Tekanan / Strees

Credit: sallylea

Nak share mengenai cara bagi mengurus tekanan. Tips ni from mingguan mstar:
  • Simpan diari
    Yang ni kita boleh tahu bila kita rasa tekanan, apa yang membuatkan kita rasa tertekan, siapa yang menyebabkan dan mengapa. So next time kita senang le sikit untuk mengurusnya

  • Belajar bertenang
    Maybe dengan menarik nafas panjang, so dengan ini jumlah oksigen yang masuk dalam badan kita mengcukupi

  • Share dengan orang lain
    So anda boleh call ke, letak dalam facebook ke, blog ke, tak le pening kepala kita memikirkan, biar orang lain tumpang pening sekali. Apa-apa pun, hati-hati dengan siapa kita kongsi masalah kita ya

  • Bersenam
    Yang ni bolehlah kita joging ke, berjalan-jalan ke, so tak le kita terkurung dalam bilik aja

  • Fikirkan benda yang kita boleh kawal
    Ramai orang pening kepala memikirkan benda yang di luar kawalan kita contohnya, cuaca panas kita merungut, bila hujan kita membebel aja, traffic jam kita pening. Tak usahlah fikir benda yang luar kawalan kita

I am sure banyak lagi cara untuk kurangkan or hilangkan stress yang boleh kita buat.

12 comments:

ain fathihah said...

menarik. tq sbb kongsi

ardinihumaira said...

dni suka shoping kalo stress ;p

relevan said...

Bila ada banyak kerja selalu juga stres ni..tapi bila tak ada kerja pun boleh stres..sebab stres tak ada benda nak di buat kerja..

eelobor said...

aku lak suka makan, sbb tu badan dah naik mendadak. apapun TQ for sharing

Lagenda said...

bagus utk mak nih..mak kan cpt stress!!

azzey said...

Sharinginfoz: yg tulis kt blog yg sy plg sker! :)

nizam omar said...

tq info ye..apa pun fikir secara positif, belajar teknik penafasan.bukan CPR.heheh

[z@ck] said...

lagi satu, makan coklat.
hehe

nabilah abd rahman said...

simpan diari tu betul..ada tempat nak luahkan tekanan tu..

velasrizal said...

stress bila exam xleh nk jwb hahaha

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tulis belog adalah terapi aku menangani stress :p

AngahSayang2314 said...

salam ramadhan 15

ye la yg penting kita jangan stress2 ye heheh
thanks for info