Pages

Saturday, August 28, 2010

Mengapa Anda Berblogging?

Sekarang ni memang dah jadi trend kan, ramai betul orang berblogging. Tak tahu le kat Malaysia ni, dalam sehari berapa ramai blogger baru muncul. Mengikut kajiselidik, hampir 60% daripada blogger menyatakan mereka suka berblogging sebab ianya merupakan hobi dan hampir 20% disebabkan wang.

So bagi kawan-kawan semua, agaknya apakah motif utama kita berblogging. Bagi saya, rasanya sebab minat dan macam yang saya cakap sebelum ni, kalau ada dapat income kiranya sampingan ajalah.

18 comments:

Pembebel Jalanan said...

hurm..bagi aku..ak ada blog sebab perasaan ingin tahu..bila dah tahu..menulis je laa..haha..cari pengalaman... tp kan..bila citer kat kawan kita ada blog n boleh dapat $$.. terus dia buat..bila $$ tak naik..terus keciwa..huhu

relevan said...

Untuk mendapatkan wang tambahan barangkali..tapi kena rajin..usaha tangga kejayaan..

~ ReD ~ said...

mula2 sebab suka2 nk cuba sbb kawan2 opis dok kecoh pasal blog.. dh try, makin lama rs seronok berblogging sebab dpt share something melalui penulisan

mmg betul..income sbg smpingan.:)

sarah-najwan said...

sbg dairi maya sahaja. ingin berkongsi cerita ttg famili, kerjaya dan untuk mndpt info segera..

ProfHariz said...

Saya berblog adalah untuk menghasilkan penulisan yang baik.. hehehe

New Entry ProfHariz
Tentang Fynn Jamal 150 Juta

ardinihumaira said...

sekadar nak menulis pada mulanya... sekarang, dah macam2. all in one :)

meowwmania said...

suka nak berkongsi cerita tentang haiwan kesygan dan nak kumpul ramai teman yg punya hobi yg sama ;)

meowww~

Wan Gerrard said...

Gerrard jadikan sebagai hobi disamping cari kwn..
cambest je ad diary online

babyblogger said...

aku blogging sbb.. suka2. ihihi dan dari situ duit tu datang

H-n-f said...

hobi dan juga cara isi masa lapang selain, express diri!

~aSHa~ said...

nak kata sbb duit, tak la bergantung sgt...malah tak kaya jugak dgn blog ni....sy la...org lain, kaya kot...

tapi sbb mula2 dulu...tanak putus perhubungan dgn kawan2 sama belajar...

tOsHiO..... O.o said...

suke blog sebab rase cam epi bile ade orang sudi bace entry kite tu..
nak lagi best kalau dapat komen..
waaa..blogging ni mang ade feel..

terkuar topik ke?
=.="

Hime said...

berblogging sebab nak tahu apa tu blog.i'm just a curious person.sbb tu hampir smua social network saya ada.sebabkan perasaan ingin tahu.a severe victim of social network :)

icee-yah said...

MULE2 MACAM NAK SHARE STORY SEBAB BORING..LAME2 MACAM ADDICTED PULAK..:)

azzey said...

Sharinginfoz: sebab minat dan dapat kepuasan! income jatuh no 2.

CikLilyPutih said...

samelah jawapan kite. memang sekadar hobby je.. income tu kalau ada, adalah klu tak de still ok lagi

Hairil Rizal said...

Warlord sememangnya suka menulis sejak kecil. Byk masuk pertandingan karangan tapi tkde la menang apa-apa kecuali hadiah saguhati.

Ber blogging utk luahkan rasa dan berkongsi maklumat. Seronok dapat kawan-kawan baru dan baca feedback dari mereka!

sabree hussin said...

kenapa saya blogging
1. Minat menulis
2. Nak improve skill dalam bidang penulisan
3. Nak abadikan informasi dalam blog supaya tak hilang bersepah2
4. Sebab blogging itu satu investment, hari ni kita bersusah payah menulis, tarik trafik... esok2 ada pulangan yang besar