Pages

Friday, August 20, 2010

Tips Cara Mudah SEO

Ada pertanyaan from maslina on Search Engine Optimisation (SEO). Before that let me tulis apa yag saya faham mengenai SEO. Secara mudahnya SEO ni ialah benda yang kita lakukan untuk memudahkan search engines (i.e. google atau yahoo) mencari laman web, site atau blog kita. So kalau orang buat pencarian kat google, i.e. "tips mudah SEO", site kita yang berada paling atas or at least muka depan.

Memang susah juga buat tips mudah seo ni sebab saya masih belajar tapi tak kisah le, ada ilmu sikit saya kongsi sikit. Inilah beberapa tips mudah yang boleh dibuat:
  • Tajuk sangat penting:

    Kalau anda rasa ramai akan search "Tips Mudah SEO", jangan le pulak letak tajuk "Apa kata kita tengok apa tips untuk mudah SEO", nanti ranking kita akan jatuh

    Di samping itu, tajuk jug kena pelbagaikan i.e. letak "Tips Cara Mudah SEO", just in case kalau ada juga yang cari "Cara Mudah SEO"

    Jangan ringkaskan perkataan, i.e. Tips Mdh SEO, kan kalau orang search tak jumpa pulak, sebab apa makna Mdh tu
  • Selepas tajuk, dalam kandungan entry kita kena ada juga keywords tu, nanti senang google nak detect tapi jangan banyak sangat sebab kemungkinan ianya akan dikira spam pulak. Sesetengah orang cakap % keywords/jumlah perkataan adalah di antara 3-5%
  • Backlinks menggunakan keywords sangat penting, yalah let say orang buat entry dan backlinks guna tajuk "tips mudah seo" kat blog anda kiranya plus point le
  • Letak "keywords" tu dalam html (yang ni saya tak galakkan sebab kena edit html code, takut tersilap delete ke susah pulak)
  • Kalau ada benda yang anda nak ubah kat entry tu setelah publish dan republish selepas anda perubahan
  • Kalau anda link sama-sama dalam website anda, gunakan keywords yang sama i.e. "tips mudah seo", jangan letak "tekan sini aja"
Anyway banyak faktor-faktor lain, bagi menentukan sama ada blog anda popular atau tidak. So aapa lagi sessi tambah-menambah. So itulah hidup seorang blogger.

Update: Guna SEO, boleh dapat 1,000 pengunjung dalam masa 24 jam.

      37 comments:

      Lagenda said...

      Wah.......bagusnya tips ni. But, mak mmg x pandai lagi bab2 seo nih. Bnyk kena blajar dengan sifu yg otai2 like en sharinginfoz ni!

      ardinihumaira said...

      bab SEO ni la dni tak reti. hehe..

      azzey said...

      Sharinginfoz: SEO tu apa ye...sorry sy x familiar ttg ni...

      sweetheart said...

      tqvm. info berguna nih...

      Kancilbiru said...

      thanks for the info...:)

      relevan said...

      Kena tinggi ilmu ni..

      ken said...

      tambah lebih SEO info pls =)

      appledia said...

      Tima kaseh for sharing..sangat caringlah!^_^

      IKRAM said...

      Jangan buang duit semata-mata nak tinggi page rank sudah :D

      Nice tips, tapi ni kira basic kan?? Kalau dah main submit-submit baru manja dgn SEO :d

      Nina Nurziana said...

      nice tips ;)

      Faizal The Newscaster said...

      bagus tips ni :) tq share

      icee-yah said...

      oo..macam tu yek..ok..nak try follow la mana-mana yang senang:)

      lydzar said...

      thumbs up :)

      yangbaik said...

      tips yang mudah untuk SEO dalam hidup seorang blogger ;-)

      ~ ReD ~ said...

      serius sy x reti langsung pasal SEO ni..isk3..

      maslinamansor said...

      Maknanya nyer kena pandai main dengan keywords la...

      thanks for the tips

      Matjoe said...

      penting utk mereka yg mengejar trafik dari seo.

      paling penting ialah anticipation oleh kita tentang apa yg bakal dicari oleh org2 yg gunakan internet. so buat entry tu

      ain shalalala said...

      thx for the info..but still xphm lg :)

      nabilah abd rahman said...

      hmm...thanks untuk info ni...:)

      izyanty collection said...

      thank's kongsi tips...tapi xfaham SEO
      nie...kena buat tajuk cam2 gak ka?

      eelobor said...

      dah cuba baca bab SEO, tapi tak paham2 jgk ler bro. nti ada masa nk kena belajar elok2 la dgn bro. bila bro lapang? minum2 ker

      Hidup Seorang Blogger said...

      memang hidup seorang blogger perlu belajar asas SEO.. :)

      ohcerita.com said...

      aku pun dulu buat tekan sini..sekarang dah belajar dari kesilapan :)
      HIDUP SEORANG BLOGGER

      Sharinginfoz said...

      azzey: ianya benda yang kita buat supaya search engine mudah cari blog kita

      ken: just buat yang basic dahulu, maybe in the future, saya pun tengah belajar

      icee-yah: buat yang mudah dulu slow2 then dah terror bolehlah go to the next level

      maslina: memang betul supaya senang blog kita naik

      matjoe: itu yang susah nak expect apa org lain cari

      ain: lama-lama bolehlah faham ya

      eelobor: no prob

      azzey said...

      Sharinginfoz: camne nak buat tu?

      iza said...

      Thanks...atas info tu.

      donnyien said...

      tq..

      HenRy LeE ® said...

      nice tips... thanks! :D

      ░♥si lampu neon♥░ said...

      NICE GREAT !

      yahaya said...

      nice tips..keep sharing

      Sweetmanis said...

      dah faham..penjelasan yang baik..TQ

      Cikgu Den said...

      dah tahu sikit daripada tak tahu langsung

      amry said...

      sempoi...ada juga point2 yang aku memang dah tahu, tapi main ngan benda malas ni yang payah ni.leceh sikit...aduh. sila jangan ikut perangai malas aku ni.huhu

      Firdaus Kasim said...

      hye, sy berminat nk tukar link dgn blog nie lah? boleh x?

      Sharinginfoz said...

      firdaus: dah letak ur blog kat "blog xchange"

      roha said...

      salam tuan rumah...good info untuk saya yang baru belajar ni. Tq for sharing...

      X Lupa Dot Com said...

      info yang pelik.. hermm.. TQ for sharing