Pages

Saturday, August 14, 2010

Kadar Zakat Fitrah Seluruh Malaysia 2010

Credit: myjazmanie

Selamat menjalani ibadah puasa. Nak share mengenai kadar zakat seluruh Malaysia pada tahun ini. Ianya from RM5.00 hingga RM8.00. Secara purata lebih kurang RM7.00 seorang.

Sedikit info mengenai zakat fitrah yang diperoleh dari USIM:

"Zakat fitrah yang wajib dibayarkan oleh setiap orang adalah bahan makanan pokok sebanyak 2.5 kg. Masyarakat yang makanan pokoknya beras, maka wajib membayar zakat fitrah berupa beras. Demikian juga jika makanan pokok mereka jagung, gandung, kurma atau yang lain, maka mereka wajib membayar zakat fitrah dengan bahan makanan pokok tersebut sebanyak 2,5 kg. Menurut madzhab Syafi'i, zakat fitrah harus dibayarkan dalam bentuk bahan makanan pokok. Akan tetapi menurut madzhab Hanafi, zakat fitrah boleh dibayarkan dalam bentuk uang yang nilainya sama dengan harga bahan makanan pokok yang dipergunakan untuk membayar zakat fitrah."

So jangan lupa bayar zakat fitrah untuk anda dan tanggungan sebelum sembahyang raya aidilfitri nanti ya.

15 comments:

SiHatiMerah said...

Gud info:) tp sy belum berkahwin dan sudah berkeja,wajib kah sy byr zakat sendiri?atau masih dlm tanggungan keluarga?maaf,sy kurang faham..

Sharinginfoz said...

sihatimerah: salam, mengikut pembacaan saya

mazhab shafie: wanita yang belum kahwin penjaga kena bayar sehingga dia kahwin. Kalau lelaki sampai cukup umur penjaga bayar, kalau tak mampu even dah cukup umur, penjaga jugak bayar

mazhab maliki: wanita tak kahwin but mampu maka dia yang bayar sendiri

mazhab hanafi: sama ada kahwin atau tidak, wanita tu sendiri yang bayar

apa-apa pun berbincang dengan penjaga dahulu takut ada yang terasa. anyway maybe yang lebih arif boleh jawab

mizzura said...

peringatan baguss....takut nanti hujung bulan baru nak byr zakat...

Eliza said...

tq for the infos.

Solehah said...

terima kasih..kalau nak letak iklan kat atas tu macam mana? :)

naz said...

akan di langsaikan :)

Sharinginfoz said...

solehah: dah hantar e-mail mengenai cara nak letak iklan

rasp said...

nanti i buat peringatan buat si dia :D tq!

Hairil Rizal said...

Elok juga dibahagikan zakat tu mcm yg Johor buat.. satu utk beras wangi dan satu utk beras biasa. Jadi.. mereka yg ada rezeki lebih sket tu boleh la beri lebih sket zakat. :)

SiHatiMerah said...

Begitu..okay,apa pun terima kasih ya:)

Amir Izzat said...

salam,

Hurm..Sarawak 6.00? Aik.. apa yg Amir tengok..terpampang dekat surau.. 5.20 je.. Hurm yg lama kot..hehe

SiHatiMerah said...

Thankss

ardinihumaira said...

;) dni dibayar oleh penjaga..

azzey said...

Sharinginfoz: sama2lah kita tunaikan t/jwb ini....

mummynana said...

sama-sama lah menunaikan zakat. tak kire zakat fitrah, pendapatan, emas, harta, dsb. :)