Pages

Thursday, August 19, 2010

Dinar Emas Kelantan

Kelantan telah memperkenalkan dinar emas kelantan dan mula dijual kepaa orang ramai semalam, 18 Ogos 2010. Mengikut bernama, sambutan begitu mengalakkan oleh rakyat kelantan dan mereka berpusu-pusu ke Pusat Pajak Gadai Islam Ar-Rahn untuk mendapatkan dinar emas dan juga dirham perak.

Berdasarkan website islamicmint, harga semasa entry ni ditulis adalah 1 Dinar (RM585) dan 1 Dirham (RM13). Saya rasa nanti bila dinar emas kelantan dan dirham perak ni sudah lama berada di pasaran, previous prices perlu diletak dalam website tu untk tujuan rujukan pengguna.

Apa-apa pun, sebelum anda beli dinar atau dirham, fikirlah dengan sebaik mungkin dari banyak segi untuk mengelakkan benda-benda yang mungkin timbul kelak.

Jangan lupa baca juga entry "Hidup Seorang Blogger".

17 comments:

~aSHa~ said...

1 darham 1 darham...ehehehe kat kelantan je ye?

azzey said...

Sharinginfoz: susah gak nak guna matawang dinar ni ye....

eelobor said...

aku pun nak beli gak balik raya nanti sebagai koleksi peribadi. I Dinar & I Dirham

~~ciklinn~~ said...

ni berapa darham??? 10 darhammmm... kalu akk, akak beli emas hiasan jerkk sbb leh wat pakai.... n kalu sesak leh pi jual... hihi

::fadxieza:: said...

setengah dinar tu mcm mane ye?
huhu..

|| NaFiRaa || said...

haih~ kasi fenen saja~

rasp said...

aritu dengar kat news...
dah ada dah ek...

Faizal@PeJAY said...

emas ni yg menurut islam wang kertas konvensional jer

Encik Tikus said...

Baik beli makanan tok berbuka. Lagi bagus. ;)

Sharinginfoz said...

asha: specially made by kelantan

azzey: tak tahu lagi macam mana mechanism nya nanti

eelobor: beli banyak2 pas tu bagi kat kawan2 ya

fadxiera: setengah tu just denominasi aja tapi yang penting nilainya

relevan said...

Macam kat Arab pulak dah ni..

ardinihumaira said...

bestnya kalau dni dapat seketul. seketul pon jadi la ;D

Nur Fannun said...

persedian bila mata wang amerika jatuh. mata wang utama ikut israel..
masa tu sapa yg ada dinar emas, dirham ni leh hidup. hidup akhir zmn akn blik pd awl islam..

Anonymous said...

kepada yang belum di bukakkan mata tu celik2 la ye.. emas dan kertas (not) mana lebih bernilai.. jangan ragu2 utk keluarkan ckit duit dapatkan dinar mas.. xde apa yang berisiko. malah amat menguntungkan.. ingtlah saudara, dollar Amerika pun akan jadi tisu tandas satu hari nnt.. dan emas kalau diikutkan rekodnya dari dulu x pernah susut nilai.. saya dah berdinar.. anda bagaimana? tepuk dada tanya selera.. jangan terpengaruh dengan pihak tertentu yang dengki dgn dinar emas kalantan..

Anonymous said...

Thanks for your helpful Post, I hope you have a good day!. :)
You nicely summed up the issue. I would add that this doesn’t exactly concenplate often. xD Anyway, good post…

Anonymous said...

Good evening

Looking forward to your next post

Anonymous said...

org berpusu2 beli dinar nie sbb akan ader satu mse nnt(hanya Allah yg thu),dunia akn guna dinar utk berbelanja...tiada lg wang kertas or syiling..bkn tujuan utk koleksi jer..