Pages

Saturday, August 14, 2010

Kuih 10 sen Kat Kulim

Credit: thestar

Boleh ke dapat kuih dengan harga 10 sen sekarang ni? Mengikut thestar, seorang surirumah @ penjual kuih, Fauziah a.k.a. "Kak Gee Kuih 10 sen", 35 tahun menjual kuih dengan harga 10 sen a piece di Kulim (dekat Kulim Mall) sejak 17 tahun yang lalu sehingga sekarang.

Walaupun dengan harga 10 sen, dia dapat keuntungan sebanyak RM60 hingga RM80 sehari setelah menjual 4,500 pieces kuih setiap hari. Maknanya lebih kurang 15% keuntungan bagi perniagaan kuih. Ataupun, sebanyak 1.5 sen setiap kuih yang berjaya dijual.

So memang respect betul pada Fauziah ni. Bukan hanya mementingkan keuntungan. Kita nak peniaga macam ni le dalam masyarakat dan bukannya yang asyik nak naikkan harga lebih2 lagi musim puasa ni.

24 comments:

aque said...

wah terkejut2.. kat tempat owg... kuaih satu 4 sopen 3 singget... paling mashuk 1 5sopen... ap ke mahal sangat... tapi tu pon abeh... ish3... teruja nie dengar...

♥Azie♥ said...

biar betul...kuih 10sen..nnt balik kg nak cari tempat nie

velasrizal said...

mmg murah bangat..kalo rm1 dpt 10 kira dh kenyang tu..

nabilah abd rahman said...

wah..peniaga ni bagus betul..mesti murah rezeki dia...

Lagenda said...

bagusnya kak fauziah ni kan? Orang lain meniaga..gula baru naik seposen setiap kg, kuih dah naik harga seposen setiap bj!

relevan said...

Murah tuu..boleh saja borong banyak2..

NUR HazieRAH said...

wahhhh....10 sen jer...mmg brbaloi n puas la mkn kueh cm niii.... ri 2 beli kat k.l, sbjik 5o sen...mhal btull

ardinihumaira said...

murah bangat tu! ;D tapi mungkin dia punya saiz kecik sket sebab nampak cam kecik. kalo kueh yang 20-30sen besenya besau sket kan. tapi kalo dni, besau ke kecik ke nak yang 10sen tuh sies :D

n@m@n said...

kat mana tu ek..kampung wife kat kulim jugak..hehe

Entri terbaru chekgu

Gastrik ke Just Trick, Bazar ke Bazir?

n@m@n said...

eh..x nampak kulim mall..hehe

Said Saiful Fazli said...

tumpang lalu

PinQib said...

murah rezki beliau. alhamdulillah


Latest entry:
Shayer demam
Kambing untuk dijual!

red One_foren6 said...

murahnya
mcm mna leh xtau ni
ptg ni kna p cri

artikel terbaru:Petikan hadis tentang puasa Ramadhan

Amirrah Zawani said...

wah.. murahnya..
ada jugak eyh jual 1o sen je..
selalu 40 sen, 50 sen...

eelobor said...

memang respek giler la masih jual harga yg murah

Hairil Rizal said...

Strategi yg bijak. Keuntungan per piece sikit tapi dia cover balik dgn kuantiti yang banyak.

Sama konsep dgn Carrefour, Giant, etc.

Tabik spring!!

amira said...

wah~~ murahnyer... memnag best nih

Kancilbiru said...

untung tetap ada cuma sikit...selalu yang jual mahal2 tu nak cepat kaya...tu jer...sy tahula sebab mak saya pun meniaga...ekekeke..org kita ni kena blaja buat jariah sama...

HaiDa HiDa said...

murahnya.. skank mmg susah nk cari 10 sen..

SyUhAdA said...

wah..
gler murah~

azzey said...

Sharinginfoz: murah nyer??? klu dia kat cni mesti lg blh wat duit, coz org x kn pandang kuih lain.....he3....

p/s: nk tanya....awak tau x mana peginyer sunshine blogger utk blog colours of my life...dh 1 bln dia x update blog....tq

Sharinginfoz said...

dear all: memang murah sangat kan tak kisahlah portion macam mana janji boleh beli banyak kuih dengan harga 10 sen

azzey: tak sure pulak, maybe ada sebab peribadi kot

DaHLia said...

wahhh sangat murah...
mcm mn saiz dn rasanya ek..

ehemehem said...

Terlajak murah. Inilah yang dikatakan secara kiasan meniaga nak bunuh diri. Tengok pada saiz kuih, macam orang yang jual 3-4 RM1.

Secara duniawi kesian aku tengok akak ni. Rata2 peniaga perlu mendapatkan keuntungan lebih RM100 untuk tampung keperluan mereka yang lain, bukan untuk modal pusingan sahaja. Mereka pun ada anak2/keluarga yang memerlukan belanja harian.

Dari segi pahala, Allah sahaja yang membalasnya. Tak ramai peniaga sanggup buat jualan amal macam ni. Golongan berpendapatan rendah pun boleh beli kuih. KFC, Mcd, Pizza Hut yang dah untung banyak pun tak sanggup buat jualan murah camni.

Buat kuih bukannya senang, kena ada kemahiran dan kesabaran. Jangan kita tau nak murah aje. Setiap orang ada kesulitan masing2. Dalam kesulitan ada kesempatan, sebab itulah mahal macam manapun rokok orang tetap beli.