Pages

Wednesday, June 9, 2010

Pukul Berapa Waktu Terbaik Publish Entry

Ni nak share mengenai waktu bila patut kita publish entry. Data ni berdasarkan purata pengunjung mengikut jam bagi tempoh 20 Mei to 31 Mei 2010. Secara purata jumlah pengunjung sehari bagi tempoh ini adalah sebanyak 223 or 9 visitors setiap jam.

Paling banyak sebanyak 18 visitors iaitu pukul 12 tengah hari sehingga pukul 1.00 petang. Ini kemungkinan mereka yang masuk dalam blog ni, mood nak rehat or makan tengah hari so bosan-bosan jalan-jalan tengok blog le kan.

Paling sedikit ialah 1 pengunjung pada pukul 5.00 pagi hingga 6.00 pagi. Hmmm pukul 5.00 pagi memang mengantuk le, memang siapa yang sedar waktu ni kan, sebab tu le memang sedikit sangat, almost zero.

Pada pukul 8.00 hingga 9.00 pagi sebanyak 13 orang. Waktu ni maybe orang mula nak melakukan kerja so nak ambil semangat, pi le blogwalking kan. Lepas pukul 9.00 then start kerja dengan semangat kan.

Pukul 3.00 to 4.00 pm sebanyak 16 orang. Yang ni maybe sebab kenyang lagi, nak buat kerja pun rasa malas aja semacam or maybe yang nak makan or tea-time. So sambil makan-makan, jenguk le blog kan.

Selain itu pada pukul 7.00 to 8.00 malam sebanyak 8 orang. Yang ni paling sikit sekali kalau kita bandingkan dari pukul 8.00 pagi hingga 12 tengah malam, yang pukul 7.00-8.00, visitors tak sampai dua digit. Sebabnya kemungkinan besar, orang nak mandi ke, nak makan malam ke or apa-apa le sebab tu tak ramai masuk waktu ni.

Apa-apa pun, yang ni berdasarkan my blog, sekadar untuk berkongsi aja. So kalau data ni OK, anda bolehlah publish entri anda pukul 8.00 pagi, 12 tengah hari dan 3.00 petang untuk mendapatkan jumlah visitors yang maksimum.

Apa pandangan anda, share le pukul berapa visitors kat your blog ramai?

23 comments:

Amir Izzat said...

salam ukhwah

waktu puncak paling bagus..kan?

~ ReD ~ said...

owhhh...ok..saya cuba nnti;)

Snoop said...

kalau ikut nizam kita publish tengah malam coz bila orang bangun pagi buka je blog kita ada new update.

Hazzy Ishak said...

saya suka publish post dalam pukul 10 ke atas

♥Azie♥ said...

oooo ok bro..tq 4 sharing info

maslinamansor said...

memang selalunya pukul 8-9 pagi tue mas selalu blogwalking...

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

emm waktu kol 12 tuh mmg selalu traffic akan naik... hehehehe apa pun selamat berblogging... :D

Fina Fento said...

saya pun suka pos time pukul 12am..cuma kalau dah takde entri dalam satu hari tu memang bantai je pos pukul berapa pun.

Kisah awek dikenakan oleh pakwenya

RedLife2Love said...

boleh cuba ney.. thnks!

velasrizal said...

mak aii..byknya visitor dia.. tahniah la..

Aida a.k.a Beardot said...

thanks for the info

JAI said...

Rasa -rasa pukul 9pg dan 10pg sesuai kut..pastu tengahari pukul 12 dan 1..sure ada hit

sweetheart said...

betul la tu. selalunya kul 12 hingga 1 tu memang trafik naik. dan iklan pun banyak kuar time tu..

Tn.Punya said...

betul tu ..pagi 8-9 sbelum start koje blogwalking dulu..

Fitrihadi.com said...

a'ah saya selalu publish kul 8pagi dan 12 tgh mlm..kul 12tgh hari dan kul 3 tu tak tahu le plak ramai readers time tu.. kena ubah time publish ar gini..thanks for sharing :)


- - -
(Tips Lengkap) Citarasa Blog Pilihan Majoriti Blogger

peaNut said...

thanks 4 da info..mmg bagus kajian yg awak buat ni..

nairaariaa said...

info yg bagus...thanks

icee-yah said...

pukul 12 tgh mlm pon ramai org kan...

LiNda said...

Ermm..tak terfikir plak .

Sebab idea datang, terus buat n3 and on spot publish .

Thanks

ratna said...

salam..

thanx for the info.. saya mmg mencari info yg ini.. now saya dah boleh buat autopublish pada waktu2 begitu..

kenwooi said...

i always update 12am =P

azzey said...

Sharinginfoz: bkn x nak post ikut time...tp masa & sometimes keadaan line yg x mengizinkan.... so ikut mood & kesesuaian masa je post entry... ada idea tak..macammana nak dptkan lebih ramai follower ???

izzad said...

peak time memang ditunggu oleh orang..tak kira blogger yang nak post entry @ tv nak siarkan rancangan...

http://kitasemuaguru.blogspot.com/