Pages

Monday, June 14, 2010

Subjek Bahasa Mandarin Dan Tamil Wajib?

Sebelum ni ada cadangan from Kementerian Pelajaran untuk menwajibkan pembelajaran bahasa mandarin dan tamil di Sekolah Kebangsaaan. Ianya bagi membolehkan rakyat menguasai lebih daripada 2 bahasa sekarang ini iaitu bahasa melayu dan bahasa inggeris.

Bagi saya ianya satu cadangan yang sangat baik. Di samping ianya dapat memberi pengetahuan kepada kita ianya secara tak langsung dapat merapatkan hubungan sesama kita. Apa pandangan anda?

12 comments:

[z@ck] said...

mcm kurang relevan sebab nak acquire new language yang kita tak biasa guna sgt susah melainkan kita inborn with the lang.

=)

Nina Nurziana said...

haiyo~

sweetheart said...

bahasa mandarin agak mudah sbb kt ipt pernah blaja. tapi tamil tak pasti la plak... ok je kot tapi larat ke student nanti dgn tmbhn 2 silibus tu...

Encik Tikus said...

Boleh je. tapi untuk permulaan mesti ramai yg komplen. bukan senang nak belajar bahasa,lagi-lagi tamil,haha :)

♥Azie♥ said...

bro saya pun dah start ajar anak saya cakap cina.sambil ajar saya pun belajar jugak..hehehehe..

cadangan yg bagus...

rasp said...

saya sokong teramat sangat...

honeylanz said...

setuju!!

Eza Rashid said...

bgus jugak kalu jd,,,,tp jgn smpai bhase ibunda tenggelam da la kan,,,,ehhehehe,,,,nang back erk,,,

Hazzy Ishak said...

bagus jugak tu, tapi kalau nak belajar dua2 bahasa mungkin agak susah

.:miz_acha.: said...

best blajar mandarin...
ni hao ma...
hehehe..

Dayung Serian said...

hmmm larat ke bebudak nak belajar dua bahasa ni? bahasa english pun masih ada yg belum 'master' lagi.
Kalau sebagai subjek tambahan OK kot...tak la membebankan.

cikgu isza said...

cadangan yang bagus juga..
sama2 belajar bahasa kaum lain..
ilmu tu.. tiada yang rugi..