Pages

Friday, June 4, 2010

Cuti Sekolah, Tips Perjalanan Jauh Bersama Anak-Anak

Hmmmmm, apa lagi sekarang ni budak-budak sekolah mesti suka sebab dapat 2 minggu cuti kan. So mak bapak pula, mesti bawa anak-anak pi balik kampung ke, jalan-jalan ke.

So nak share tips bagi perjalanan jauh yang saya dapat daripada the star:
  • Berhenti untuk rehat
    Kalau jalan jauh mesti penat kan, tak kisahlah yang jadi driver ataupun penumpang, penat, just bayangkan perjalanan 4 jam atau 8 jam, mesti lenguh dok dalam kereta. Apa kata berhentilah at least sekali ke, dua kali ke kat kawasan rehat dan rawat (R&R). Pi toilet ke, makan ke, sembahyang ke, apa-apa yang patut le. Stop kat ada playground pun ok juga, tak le tension sangat budak2 ni

  • Muzik penting ni
    Dalam kereta tu janganlah nak layan lagu yang kita suka aja, fikirkan dengan anak-anak juga, bagi diaorang enjoy sikit. Kan diaorang stress kita juga yang susah kan

  • Makanan perlu disediakan
    Jangan lupa sediakan makanan / snack dan juga minuman, tapi sesetengah orang tak boleh makan apa-apa dalam kenderaan, maklumlah nak jaga kan

  • Ubat juga penting
    Ubat sakit perut ke, pening ke, muntah ke, apa-apa yang difikirkan patutlah
Apa-apa pun selamat bercuti dan spend time wisely. Bagi mak bapak tu janganlah pulak ambil MC ya.

7 comments:

Kancilbiru said...

jangan kata budak2, parents pun perlukan semua ni...hehe

LiNda said...

Yup !

Perancangan yang teratur. Memudahkan perjalanan . Happy Holiday !

Nina Nurziana said...

nice tips ;)

honeylanz said...

tak sabar nk blk kg!! hehehe

maslinamansor said...

tang part 'MC'... memang mesti ada punya... hehehe

rasp said...

time2 gini tingin nak jadi school going children...
leh cuti 2 minggu hehehehehe...
have a wonderful holiday!

azzey said...

the most imporatn....ubat tu...mcm i, mmg mcm farmasi bergerak..dlm handbag sentiasa ada ubat....hi3.....