Pages

Thursday, June 3, 2010

41% Penjawat Awam Terbabit Rasuah????

Credit: sixthseal

Terkejut dengan tulisan di Berita Harian mengenai gejala rasuah yang menular pada civil servants. Pendedahan tersebut telah dibuat oleh Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs).

Tak tahulah apa silapnya, nak kata gaji rendah, Kerajaan dah naikkan gaji mereka. Nak katakan kemudahan tak bagus rasanya OK aja. Maybe sesetengah sistem kena ubah untuk mengelakkan perkara yang lebih teruk terjadi. Just bayangkan figure 41 peratus tu sangat besar, yalah dalam 10 orang penjawat awam, 4 daripadanya involve dalam corruption / bribery.

Apa pandangan anda, yalah dalam berurusan dengan penjawat awam, adakah mereka pernah meminta apa-apa imbuhan untuk mempercepatkan proses permohonan sesuatu benda ataupun bagi mengelakkan anda di saman, ataupun sebagainya.

15 comments:

shams said...

Gaya hidup.. semua nak senang
PERSONAL BLOG ABOUT LEGAL & PERSONAL LIFE

Hazzy Ishak said...

ramai menyalahkan gaji yang diterima terlalu sikit, dengar2 kerajaan nak naikkan gaji utk menangani rasuah...

itu pun tak pasti lagi...

Hasrol Nizam said...

jgn la kita ni pun makan rasuah

maslinamansor said...

Bila dah terlebih berbelanja dari pendapatan... begitu la jadi nya...

et said...

da jadik benda biase da rasuah neh. banyak sangat. huhu. harap2 tak jadik one of those yg rasuah2 tu.

hazman aka species1980 said...

" Sebagai wang xxxtra " ....

kisahsensasi said...

Kekadang benda tu tak diminta.... tapi diberi...ekekekeke....

kisahremaja said...

Orang kata ianya dapat memudahkan urusan dan birokrasi....huhuhu

honeylanz said...

bkn sbb gaji sikit..tp masalah akhlak tu ;)

Suliana said...

bukan semua, tgk jabatan2 tertentu juga..huhu

~aSHa~ said...

manusia tak pernah puas..tak pernah cukup..

hellioz said...

it circles around the mentality
n integrity. thats the one and only what its all about...
gyahahahah~

kakyong said...

41% tu memang figure yg tinggi.. tp rasa ade jabatan2 tertentu jer yg kerap terlibat dgn rasuah ni...
terutama kes yg melibatkan kelulusan utk permit pekerja asing/hal2 import export/lesen kelulusan projek perumahan.. tu antr yg penah kakyong face masa kerja dulu.. koje dgn sy cina, depa nak cepat jer.. so depa byr jer.. (bila part bayar ni, kakyong memang 'lari' ) .. kdg2 ade juga pegawai G yg minta.. huhhh.. tau2 je pengarah dah sign baucer utk antor brg ke rumah pegawai G tu... kita yg kuli bwhn ni terpaksa la ikut... :p

tu dulu ler... 10 tahun dulu... ;)
la ni dok rumah, aman hidup..

rasp said...

sblum kenaikan gaji, mereka yg terlibat dah biasa dgn 'budaya' mereka tu...
bad habits are hard to break...

relevan said...

Rasuah bukan dalam kakitangan awam sahaja..kakitangan Swasta pun ada juge..

Kadar faedah sewa beli kereta naik