Pages

Tuesday, June 8, 2010

My Water Moments

Memang spend masa dengan keluarga sangat menyeronokkan. Tak kira lah untuk budak-budak ataupun orang dewasa. Benda yang paling penting untuk abadikan kenangan tersebut adalah dengan mengambil gambar.

Danish memang suka sangat bermain dengan air, tak kiralah kat swimming pool ataupun kat pantai. Siapa tak suka air kan. Tapi kalau ambil gambar kena berhati-hati sebab kalau tak kena cara kamera boleh jatuh dalam air. So kalau dah jatuh apa yang tinggal??? KEKESALAN....maybe anda akan terfikir apasal lah tak jaga camera tu betul-betul. Satu lagi, kalau ada kamera yang kalis air boleh ambil gambar di dalam air. Mesti seronok kan.

Ni Afiqah my lovely daughter, beliau pun sangat enjoy bila bermain dengan air. Nak aja berposing dan suruh take photo. Nasib baik bawa kamera tapi sangat limited dan kena be extra careful, did i say that my camera cannot be used in the water?
This is the thing that I wish my camera can do for me. Not just taking pictures but also have some unique feature at least water-proof! Is there any camera can do this thing?

Luckily, my in-law just bought a water-resistance camera, then i asked him to snap one photo just to see whether it really works. Yes, it did but for me the quality is not really good. Of course it is better than mine. Sometimes, I am keep thinking to buy a new camera with this feature since i bought my camera few years ago and the worst thing is the battery run out so fast. Just image i have to change the batteries every few days. It is so bad.

Selepas itu sayaa ada terdengar mengenai kamera yang baru oleh Sony. Ianya adalah sebuah camera DSC-TX5. Memang menepati apa yang saya mahukan. I wish I can have one. Can I? Want to know more about this camera? Let me share about the features.

Secara ringkasnya, ianya adalah kamera yang mempunyai 10.2 mega pixel dengan 4X optical zoom. Sangat compact dan yang paling menyeronokkan adalah fungsinya yang kalis air, kalis gegaran, kalis debu dan juga kalis suhu.

Memang boleh dikatakan semua benda yang diperlukan untuk kamera boleh didapati dengan TX5. The other interesting features are intelligent sweep panaroma, handheld twilight and anti-motion blur. Did i say anti-motion blur? Yes nak tahu perbezaannya apa kata kita lihat perbezaan gambarnya.

Very impressive. Should i say, sangat kagum dengan fungsi kamera ini. I am sure you can see the difference. Teknik ini menggunakan six superimposed frames to create one single optimised image with 50% less noise. Ini bermakna, anda boleh mengambil gambar dengan high ISO setting dalam keadaan cahaya yang rendah, mengurangkan noise dan kesamaran, yang penting end-product is sangat jelas dan gambar yang tajam.

Harganya adalah RM1,499. Ianya boleh didapati di dalam 5 warna iaitu, Green, Pink, Red, Silver dan Hitam.

So apa lagi, kalau anda nak tahu lebih lanjut jangan segan-segan visit SONY@TX5.

24 comments:

kenwooi said...

it has been quite some time since i last went for a swim =)

jfook said...

Hope you can win :)

Kancilbiru said...

all the best..mmg best camera tu tapi mahal jugak la...ekeke

Anne Boleyn said...

eh kamera ni kalis air? best tu..klu ley nk gk cr cam kalis air ni. tp tnggu lah nnt br beli. now pn guna sony gak. btw, comel anak2 akak :)


p/s: Jom tengok nota cinta kat belog Hana :)

Mulan said...

elok ni kalau bawak gi Perhentian!

rasp said...

all the best! gud luck...

Hasrol Nizam said...

wow, tersangat best ni

alin said...

Wow..cepatnyer dia wat entry..hik2... jln2 cari idea n tgk competitor...ahakss... Good Luck bro!!!

♥Azie♥ said...

good luck bro

kak ina kl said...

salam..wah tahniah ek dah buat dulu..nak tunggu gi kolam dulu baru leh ambil gambar..

besok memang nak gi ke wangsa walk..nak gi tgk wayang

maslinamansor said...

teringin nak buat entry pasal kamera nie tapi tak dak gambaq dalam air.. huhu

kalau ada baru best...

velasrizal said...

penting kamera ni utk mengabadikan kenangan..klo blh guna dlm air tu bonus namanya

Sumijelly said...

wau...dhbuat yek entry pasla nie..secepat kilat...

semoga dpt la apa yg dihajati.hikhikhik

Sumijelly.com

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

semoga berjaya... :-)

MX said...

wowww...
cepatnye dengan entry...
ni yang tak sabar nak tulis jugak...
semoga berjaya...

ravishingpeacock said...

fungsi best n rupe die pon cute ;)

Momma Mia said...

good luck untuk sony tuh

Cik Ruby said...

Nice photos. :-) Jalan-jalan, tengok rakan-rakan se entry. hihi. Good luck ~

http://cikmelayudiary.blogspot.com/2010/06/my-water-moments.html

Green Apple said...

Salam ceria from me..the pink one look very sweet. Nak kena ada 1 gak sebab tahan lasak..yg nak guna pun dari keturunan lasak..so worth it la. Dapat main air memang best..sebab air memberi ketenangan dan menyejukkan suhu badan. Lately ni cuaca panas ler..

Sharinginfoz said...

dear all,

thank you so much

Aimi A.Z said...

Best of luck~

MRDee said...

Good Luck!

kakyong said...

gud luck...
best kalo dpt kamera tu

azzey said...

Sharinginfoz: harga mahal , tapi berbaloi dgn fungsinya... rasanya x salah utk u dptkan 1....