Pages

Monday, June 14, 2010

Nak Beli Rumah Ke Nak Sewa?

Credit: pics

Ada antara kita menghadapi masalah sama ada want to buy a house or rent it. Yalah susah gak nak buat pilihan ni kan sebab ada pros and cons dalam perkara ini. Mengikut article yang ditulis dalam majalah Harmoni berikut ialah tips yang diberi.

Beli Rumah
  • Pendapatan
    Kena tahu jumlah pendapatan kita sekeluarga

  • Perbelanjaan
    Dah tahu berapa income kita then kenalah tahu berapa pulak expenses kita kan

  • Bayaran balik pinjaman
    So perbezaan pendapatan dan perbelanjaan tersebut, kita boleh tahu berapa jumlah ansuran maksimum yang kita mampu. Jangan lupa kena take into consideration jugak, perbelanjaan memiliki rumah, i.e. cukai pintu, kalau apartment maintenance fee dan sebagainya

  • Simpanan KWSP
    Boleh gunakan akaun 2 KWSP untuk menampung pembeliaan rumah tapi of course guna duit KWSP akan menyebabkan baki anda kurang untuk persaraan nanti. So pandai-pandailah kita buat keputusan
Sewa
  • Sering berpindah
    Hmmm, kalau anda sering bertukar-tukar tempat, so rasanya tak masuk akal nak beli rumah, lainlah kalau beli then untuk disewa

  • Tak suka cukai taksiran
    Kalau anda tak favour bayar cukai pintu dan kos penjagaan rumah, so tak perlu le beli rumah

  • Beban
    Kalau risau masalah kewangan bila beli rumah so sewa adalah perkara yang perlu anda buat

  • Tiada simpanan
    Kalau tak mampu lagi, baik sewa, utamakan simpanan anda terlebih daulu
Apa-apa pun, ini adalah sekadar panduan, tak semestinya betul kan. Masing-masing ada cara tersendiri. Yalah rumah ni kita beli bukan selalu, ianya the largest investment dalam hidup kita selepas kereta pada dasarnya. So buatlah keputusan yang bijak.

14 comments:

♥Azie♥ said...

Better beli bro..klu tak nak duduk pun bg sewa org untung pun dapat..

wah bro nak beli umah yek...

relevan said...

Jika sudah berumah tangga dan beranak pinak..elok beli rumah dan ada rumah sendiri..

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

better beli kot.. so bila kiter membayar tuh dah tentu lama lama jadik hak milik kiter.. kena ingat.. hartanah nilainya makin lama makin naik.. so cepat cepatlah membeli rumah.. :D

Cik Ruby said...

Beli ! ! ! ! hihi. Ada pelaburan di masa depan ^_^ lagi boleh buat duit kalau beli umah kat tengah2 bandar, kalau harga sebilik mahal pun, orang lebih pentingkan kemudahan. :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sedang menyimpan utk beli rumah.tak sabar btol nak beli rumah! hehehe

redriben said...

ats diri sendiri. bgi sye, kalau beli rumah utk tgl sendiri sangat bagus. kalau beli rumah niat utk disewakan, harga yg disewakan mengikut rate semasa (rendah dari harga bayar kat bank bulan-bulan), takyah lagi laa..

maslinamansor said...

tak dapat nak pikir nak beli atau tak sebab tinggal asing2... :)

naz said...

bagi saya sebelum kahwin better ada rumah:) sebaik nya lah kan

Nina Nurziana said...

nanged!

rasp said...

i mmg vote for beli lah kan...
now tingin nak landed house huhuhuhuhu...

zailamohamad said...

of courselah beli, memanglah pada awal tu duit keluar banyak tapi bak kata omputih "it's worth every penny"

bayangkan kalau kita menyewa RM500 sebulan, setahun dah RM6000, kalau 5 tahun dah RM30000, dah boleh bayar deposit satu rumah yang berharga RM300k sudah;)

ck5354 said...

Kalau Mampu aku rasa beli lebih baik kerana barang naik naik saje.

Harga rumah pun ikut naik naik saje

Gaji tak dapat kerja

Dayung Serian said...

baik beli...tapi kena lah beli yang termampu jgn nak berlagak, umah besar tapi makan ikan kering & telor goreng jer sbb nak bayar rumah lebih dr kemampuan.

~Blabberina~ said...

mmg nak beli,tp lom kesampaian..duitnya entah ke mana jeee,huhu