Pages

Monday, July 19, 2010

Result Dah Keluar, Today Mula Kelas Kembali: Tips Pembelajaran

Kejap aja cuti, hari ini dah mula kembali kelas untuk semester seterusnya. Alhamdulillah, result dah keluar dan kali ini GPA melepasi 3.5 juga. Thanks pada yang mereka wish me luck pada bulan june lepas dan juga kawan-kawan yang bersama-sama join study group.

Sedikit tips pembelajaran yang boleh kita kongsi bersama:
  • Dalam kelas fokus dengan apa yang diajar. Kalau tak minat juga buat-buat minat le sebab sangat penting apa yang cikgu ajar tu kebanyakan tak ada dalam buku teks

  • Participate dalam kelas, tanya apa soalan yang tak tahu dan bagi pendapat kita, tak kisahlah kita setuju atau tak apa yang lecturer aja

  • If possible, baca sebelum cikgu mengajar tu. Penting untuk kita tahu roughly apa yang akan diajar dan bolehlah kita senang faham

  • Jangan kedekut ilmu berkongsi dengan kawan-kawan mengenai sesuatu subject yang kita belajar

  • Tengok soalan-soalan tahun lepas bagi kita tahu macam mana style lecturer tu buat soalan dan dah tengok tu buat le soalan tersebut


  • One week or two weeks sebelum exam fokus fokus tapi jangan lupa kalau stress buatlah something untuk release tekanan i.e. apa lagi berblogging le

  • Study group sangat penting, jangan belajar seseorang sebab pandai macam mana kita sekalipun kita bukannya perfect kan

21 comments:

maslinamansor said...

Semua tips2 nie memang terbaik jikalau nak dekat exam...

Yang paling senang ingat adalah bila kita buat study group.

ardinihumaira said...

bab study group tu dni fail.. huhu tak reti nak join degan orang... pendek kata dni pemalu/pendiam ;p hehe

Nur Fannun said...

tahniah..study smart..don't study hard...kualiti bkn kuantiti..

ambik course pe ey? study kt ne?

Sharinginfoz said...

nur fannun: one of the uni kat selangor ambil master in business admin (MBA)

nabilah abd rahman said...

congratz...tips2 nie mmg bagus...:)

n.a.j said...

hi..all the best for this sem ya....agree ngan semuia tips yg diberikan..

Anne Boleyn said...

wahh..shangrinfoz ni study katne??? terror woh cgpa atas 3.5 hoho. tips yang bagus ni. :)

noor afzan said...

pergh..hebat ni..
MBA tuh..

Bila nak grad?

~ ReD ~ said...

tahniah!;)


Latest entry : 10 Juta Pulu$ Dalam Genggamanku!

eelobor said...

bagus demo bro....tahniah sekali lagi

Lagenda said...

bagusnya share info cenggini..mak leh guna utk ngadap exam nnt..

Dayung Serian said...

congrates!! bukan senang nak dapat cgpa above 3.5

best of luck.

Sharinginfoz said...

thanks semua.....

anne: kiranya uni IPTA kat selangor ajalah ya...

noor afzan: tahun depan, insyaAllah, ada 3 sem lagi termasuk yang ni...

Eliza said...

salam. tahniah yer utk ke semester seterusnya. bab study group tu kan, saya rasa subjek calculation je yg sesuai. masing2 eager nak solve problems.

kalu memorising subjek better study sendiri. kekadang lebih berborak dari discussing. its my personal view..

azzey said...

Sharingingfoz: u belajar dalam kerja ke.....atau mmg full time student?

Sharinginfoz said...

eliza: rasanya subject hafal2 pun boleh juga sebab interpretation yang penting satu lagi kalau baca sorang2 kekadang tak masuk sangat

azzey: dapat full time belajar..

velasrizal said...

mesti 3A and 1 A- la tu kan..

Anna Da Lady said...

ada sesetengah org, memang tak suka study dalam kumpulan.sebab dia kata rimas, especially bila nak dekat exam besar. but, for me, study grupla salah satu cara diskusi terbaik, sebab walaupun kita ni sehebat mana, tapi kekdang tu, ada sebahagian point kita terlupa..kawan2 yang study sama kitala boleh tolong ingatkan. di samping itu, kita juga boleh tolong kawan lain yang lemah..tu pendapat saya

Sharinginfoz said...

velasrizal: lebih kurang macam tu le

anna: tepat sekali

Kancilbiru said...

wow sikit lagi nak 4 flat..tahniah yer...

Rina Salleh said...

Jangan kedekut ilmu tu tips paling best! InsyaAllah sekali kita kongsi, dua kali kita ingat :)