Pages

Tuesday, July 27, 2010

Harga Setem, Pos dan Bungkusan Baru Bermula 1 Julai 2010

Berkuatkuasa 1 Julai 2010, kadar pos domestik dan caj pos daftar telah diubah / dinaikkan seperti di bawah.

Kalau tak silap bagi surat / mel biasa sehingga 20 gram, sebelum ini adalah 30 sen dan bermula Julai 2010, ianya dinaikkan kepada 60 sen. Bagi bungkusan sehingga 2 kilogram pula, sebelum ini adalah RM3.50 dan sekarang ni dah RM7.00.

Memang ianya akan memberi kesan kepada pengguna terutamanya yang menjalankan perniagaan online dan maybe kepada yang membuat "giveaway" dalam blog tu perlu mengambil kira kos ini. Sebagai contoh, bagi yang membuat peraduan, sebelum ini kos untuk penghantaran untuk 10 hadiah ialah RM35 then apabila berlaku kenaikan ini, ianya akan menjadi RM70 (10 X RM7).

Apa-apa pun, saya berpendapat ianya adalah wajar kerana kadar sebelum ini adalah sudah berzaman dan dengan kenaikan ini gaji posmen dapat dinaikkan kerana sebelum ini gaji mereka sangat rendah jika dibandingkan dengan sektor lain. So, produktiviti posmen juga perlu dinaikkan. Apa pandangan anda?

Sumber: Mohdzaid

23 comments:

Afra Yuri said...

gulp. rm7? sangat mendadak

~aSHa~ said...

uish byk gak ketaraaannye tu....alahai...ehehe

dnelayan said...

Kenaikan yang amat tinggi...

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

perh...banyaknye die naik?!

rasp said...

a'ah tul tu...mmg dah naik harga...
i rasa tang kenaikan gaji posmen mmg wajib laaa naik...
tapi alangkah indahnya kalo rege pos2 tu tak naik bebyk sgt :D

Kie-yu said...

lepas ni kurang la kontes-montes segala
hee :D

shengfatt92 said...

sdh biase~ ape jua pn naik!

nanged u. I hate the new innit! WHY? read and nang this

relevan said...

Memang naik kuat ni..takper takper..perkhidmatan courier lain banyak..

fiD said...

biaslah, minyak dah naik la kan, hohoho

ardinihumaira said...

sebenarnya bagi dni tak kisah kalau harga tu naik. tapi mendadak sangat. kalau naikkan caj tu setara pos laju dengan domestik tak ada la terasa sangat. ni tiba2 lagi mahal daripada pos laju. tu pasal terkezzzut ;)

velasrizal said...

sonok la [posmen gaji dh naik

FDI Malaysia Catatkan Penurunan ?

Thristhan said...

wow, what an increase :)

eelobor said...

memang patut sangat kadar pos domestik & caj pos daftar. kalu tak silap dah berzaman @ berkurun harga lama nie. cuma kenaikan adalah sekali ganda. setem 30sen menjadi 60sen? bungkusan RM3.50 menjadi RM7? Sebelum ni di hebohkan dengan kerugianyang di alami. Alhamdulillah kakitangan mula mendapat kenaikan bermula gaji Julai. Tahniah !

J.M.R said...

wow...double tu naik..seb baik bcinbta xpakai surat dh skang kan..hehehe

amrnida ent. said...

MMG PROSES MENAIK LAH SKARANG NI HAHAHA

Ery Farieha said...

naik double woh
huhuh
naseb da jrg nak cintan cintun gune surat
ekekeke

Nur Fannun said...

tak pe cari courier lain..yg ni mahal pi lagi yg 1 lagi..cri pling murah..
klu harga nek, kualiti kerja mesti kna naik..xaci hrga naik tp kualiti kerja level yg sma..

arekymz membuyau said...

mahal nye!!
xpela..
nnt anta sendiri jela..
hehehe..

Sharinginfoz said...

dear all: memang banyak kenaikan i.e. 100%

rasp: memang betul, gaji posmen perlu naik

kie-yu: maybe hadiah contest kena ambil sendiri

relevan dan fannun: sebagai pengguna yang bijak, pilihan di tangan kita

ardini: slow and steady kan hendaknya

arekymz: hantar sendiri, ok juga

noor afzan said...

uuuu..?
mahal nak mampuih..
naik double tuh..
huhu~

azzey said...

Sharinginfoz: dh makin mahal nih! guna email & sms jelh jwbnya....

Shahiran said...

Harga pos dari semenanjung ke Sabah/Sarawak memang melambung lah. Orang nak beli mesti mula fikir banyak kali dah sekarang.

eB ezrin said...

mcm x nk galakkan kiter post barang jerk... hu3