Pages

Wednesday, July 21, 2010

Hari Ahad Pun Hari Tanpa Plastik Ya??

Ahad lepas pi le shopping macam biasa kat Tesco Ampang. Dulu selalu pi hari Sabtu tapi semenjak Tesco kenakan 20 sen untuk satu beg so tukarlah hari Ahad. Tup, tup, bila nak bayar apasal ayam ni diaorang tak letak dalam beg plastik, rupa-rupanya bermula hari yang saya pergi tu, 18 Julai 2010, hari ahad pun hari tanpa plastik, tak tahu le pulak.

Tak kisahlah, sebab alang-alang beli ambil ajalah plastik takkan nak letak dalam troli macam tu. Mengikut pemerhatian boleh dikatakan lebih 90% orang tak beli plastik, sayang duit kot.

So ni le sebahagian resit, actually saya ambil 13 plastic bags, tak kisahlah, lain kali kalau nak shopping hari sabtu atau ahad bawa le beg sendiri, i.e. yang IKEA tu ok juga. Tak pun jangan pergi le hari sabtu dan ahad. Rasanya masa depan maybe tetiap hari hari tanya plastik kan.

Saya memang recyle plastik tu, yalah untuk buang sampah. Kita buang sampah guna beg plastik juga apa.

28 comments:

sweetheart said...

btl2. Ahad lepas waktu g watson pun kena byr tmbhn 20sen kalu nak plastic...

CikLilyPutih said...

betullah weekend hari tanpa bag plastic tapi org boleh pi shopping yang jusco coz diorg ari2 ada bag plastic

eelobor said...

ada elok jugak mcm tu. kita boleh bawak beg plastik sendiri dari rumah. simpan terus kat dalam bonet kereta ker...

maslinamansor said...

Makna nya bila2 pun kena sediakan beg sendiri untuk letak barang.

Xpe2... asalkan bumi selamat... :)

Lagenda said...

Bagusnya buat cenggini. Tp oleh kerana kat tmpat mak x buat lg cenggini, mak menjaga alam dgn cara, masa shopping barang tu, mak soh :
- dia asing2kan betul2 brg2 mak,
- jgn isi penuh2 sngt brg dlm 1
pastik bag. So, plastik bag pun manyaklah..bila dah manyak, mak leh recycle blk utk isi sampah2, sisa makanan etc. Heee..x membazirlah gitu kan? xpyh beli plastik bag yg lain..hahahaaaaa

ardinihumaira said...

dni hari2 bawa beg sendiri dalam handbeg hehe

Oong-ong said...

xyah g shopping lah..so x d beg plastik

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tp kalo plastik tes*ko tu sekejap ajer dah reput.tak sempat nak recycle.tak berkualiti langsung!!opss!

eT said...

yer ker...jarang shopping weekend..sebab sebok berjalan..:p

ken said...

yeah use own bag =D

Kuman Chaos said...

senang-senang.. umum je la setahun tanpa plastik... sure tiap hari org bawak beg sendri p shopping...

Amirul Faiz Abd. Razak said...

Bawak beg galas macam beg sekolah tu pun lagi efisien rasanya. hehe.

diraja22 said...

klu nk buat hari tanpa beg plastik pun, bg la beg yg berkualiti.. utk dicaj..

lydzar said...

nmpknye kena rajin2 la pi expo or pameran yg boleh dapat beg kain free gift tu(sorri tak tau nama dia) yg ala-ala boleh reusable tu. pastu bawak g supermarket utk shopping

Cik Shiqa said...

bwak beg sndri je dr umah.hehhe

azzey said...

Beg plastik pon dh bernilai skrg ni ye.....he3......

|| NaFiRaa || said...

rasanye tesco jek yang jalankan hari ahad tanpa plastik.. giant belom lagi..

♥ zoe ana ♥ said...

walaupun bagos tapi agak menyusahkan lah kalau dah hari tanpa plastic ni, semalam je pegi watsons beli byk barangg pastu jenuh nak mengangkut huhu...nasib la bawak beg besar. T__T

relevan said...

Kalau lagi ok..tiap tiap hari tanpa plastik..

appledia said...

Jusco pun buat hari "NO PLASCTIC BAG" on sabtu.
Takpe..kalo tak bawak beg,bole beli reuseable bag depa.Siap ade 50% lagik on dat day.Santek2,kalah tote bag kengkadang!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kena minggu lepas di Tesco Rawang.
nasib baik beli 4-5 barang jer.

angkut sumer masuk keta tanpa plastik.

Yatre Hayati said...

kekadang bayar jugak bila dah terpaksa. kalau barang tu banyak pastu nak jenjalan lagi kena la mintak plastik juga..

~Eila @ Along~ said...

ehh?? bukan ke skang ni bila weekend je bermulanya minggu tanpa plastik? kalo nak shopping kat jasko, ke tesco ke kena bwk plastik sendiri... kan ramai skang beli beg kecik tu..bila bukak jadi besar...ape org panggey? green bag?

suara hati ini said...

kalo kat penang ari isnin, selasa, rabu...so..jgn la shopping byk2 pada ari tersebut..hhaha

noor afzan said...

alee..ye ke?
sabtu ahad la ni..
kena bawa beg sendiri la ni nampaknya.

SYAMIMI said...

plastik susah nak lupus dan kandungan dia merbahaya, sbb tu kena recycle... jadi jgnla x pegi shopping hari tanpa plastik ye...=)

n@m@n said...

haha..

sama ..pakai sebagai plastik sampah..menjimatkan gitu kan?

ahmad said...

nak galakkan penguna bawak bag sendiri gi shoping senang je hahaha d
siapa bawak bag sendiri dapat discount harga sure orang ikut punya sebab nak berjimat...