Pages

Tuesday, July 6, 2010

Jenis Komen Mana Anda Suka

Dalam blogging world ni yang membezakan blog dengan website ialah terdapat interaksi secara terus antara bloggers dengan pembaca. Ianya boleh dilakukakan melalui shoutbox, formspring dan juga menerusi komen. Tapi bila sebut aja comment, banyak tool yang ada sekarang ni so kat sini nak bagi contoh 3 daripadanya.

Pertama, kalau anda guna blogspot, ada tiga jenis komen box dan kat atas ialah satu daripadanya. Yang nilah paling mudah sebab ianya dapat detect terus usernam dan password anda, so lepas anda tulis komen just click publish your comment. Senang kan, of course le ada yang perlu anda "word verification" le, itu citer lain.

Apa yang saya nak cakap kat sini ialah, username tak perlu letak banyak kali.

Yang ni from intensedebate, rasanya quite friendly juga sebab dia ada memori. so tak perlulah anda type banyak kali, lepas tulis then submit aja comment. tapi kekadang, ambil masa juga nak loading comment page ni.


Yang terakhir ialah disqus, yang ni paling saya tak suka, seriously. Entah sebab apa le. Kita nak orang bagi pandangan mengenai entry yang kita tulis. tapi bagi le senang sikit. sorry pada sesiapa yang guna disqus, saya berpendapat ianya menyusahkan. kekadang loading lambat, dan of course lebih lambat from intensedebate.

yang ni, so far saya masuk, diaorang tak ada memori, setiap kali nak komen kat blog berlainan, kena type your e-mail, pas tu secara automatik your name tu guna e-mail, then kena tukar pulak to your preffered name. maybe sebab guest kot, kalau register tak ada masalah.

So apa pandangan anda mengenai komen box ni?

19 comments:

Suliana said...

komen blogspot lagi mudah. mr sharinginfo memang pengomen yg rajin :-) terima kasih selalu singgah di blog saya

faiz said...

Suka mana yang boleh link kepada blog yang self hosted dengan domain sendiri.. hehe

Hazzy Ishak said...

dari dulu guna blogspot je. malas nak ubah. ya, disqus memang meremehkan.

maslinamansor said...

lebih senang yang blogspot jer...
intensedebate pun ok...

gabanMorka said...

betol2..

velasrizal said...

setuju..yg nk suh masukkan nama n emel tu mmg myusahkan dan leceh

Ery Farieha said...

blogspot n intense boleh diterima
tp tidak disqus!!
slow gle loading.
huhuhh

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

suka yang 1st one..

akuanakpahang said...

Permudahkan komen diblog kita usah le suruh isi kod apa2... menyusahkan kekawan aje.

Kancilbiru said...

blogspot punya lagi senang kot...

huda rahman said...

yg first kot sebab kadang2 pergi blog orang yang guna second tuh macam semak je tengok.

sweetheart said...

Yang blospot sbb lebih mesra reader...

iza said...

Salam...
Yang no 2 je saya belum cuba. Disqus best jgk dulu tp skrg dah menyusahkan pulak. Silap2 blog sendiri tak blh nk buka sbb dulu guna brukband versi siput.
Lebih senang guna komen blogspot.

ardinihumaira said...

dni suka komen blogspot ^__^

eelobor said...

guna biasa2 jer seperti yang pertama. senang & mudah

rasp said...

yg simple nye is the best...

nas said...

blogspot!!!
tapi blogspot yang ader pop up window n xder wv jerk yang 1st choice..ehehe

azzey said...

Sharinginfoz : I think yg the first tu yg paling senang.....praktikal..

miss nina said...

saya selesa dengan blogger
diskas-kas tak berapa gemor la