Pages

Tuesday, July 27, 2010

Ilmu Keduitan Bagi Kanak-Kanak

Hari ni nak citer pasal meningkatkan pengetahuan kanak-kanak mengenai duit @ kewangan. Article ni saya dapat from majalah Jusco @ Pearl edisi May 2010. Memang penting kita terapkan nilai-nilai perancangan kewangan di awal usia. Nanti bila besar tak ada le masalah sangat kan. Berikut adalah saranan yang boleh digunapakai:
  1. Faham mengenai bajet
    Memang budak-budak ni perkataan bajet mesti rasa pelik kan. Manalah diaorang pernah dengar mengenainya. Yang senang, kita citer mengenai berapa yang dapat dan berapa yang dibelanjakan. Maybe boleh tanamkan sifat suka menabung then bila tabung dah penuh pi le ban untuk simpan duit.

  2. Simpan untuk kecemasan
    Bila budak2 dah besar, mesti nak toys, buku dan permainan lain kan. So kena suruh simpan kalau diaorang nak beli something. Contohnya nak beli remote car yang berharga RM30, so pandai-pandai le anak2 simpan ya. Maybe boleh gunakan elaun atau duit sekolah yang lebih.

  3. Kerja kuat untuk dapatkan duit
    Tak ada benda yang free dalam dunia ni kan. tapi jangan le pulak suruh anak anda kerja kat luar ke, panjat bangunan ke, itu bukan maksudnya. Suruhlah dia tolong mengemas rumah ke, bilik tidur ke, lepas tu bagi le imbuhan

  4. Jadilah pengguna yang bijak
    Yang ni suruh anak-anak bandingkan harga dan kualiti dulu sebelum beli something. Di samping itu ajar mengenai benda yang perlu dan benda yang tak perlu. Bagilah logik kalau tak kanak2 susah nak faham nanti
Mesti anda lagi banyak idea kan. apa lagi tambah jangan malu-malu.

13 comments:

Lagenda said...

oh..thanks coz berkongsi info nih!

maslinamansor said...

Tetapkan apa barang yang teringin dibeli. Beritahu mereka, setiap keinginan mesti ada kos melepasnya.

Ibu bapa jangan ikutkan sangat kehendak anak2, biarlah mereka usaha sendiri. Supaya mereka hargai barang yang dibeli dari hasil usaha mereka

lydzar said...

bagus info nih..budak2 kecik skg mmg awal2 lg dah kenal duit, so ilmu keduitan mmg penting..kalo tak, tau mintak jer

ardinihumaira said...

bila mereka terdidik ilmu kewangan dari kecil, mereka tahu nak bezakan boros dengan tidak... pastu lebih menghargai $$$, suka menabung dan tahu bajet itu ini.. kan ;)

cikTi said...

sangat perlu jgk sbenanye...


melentur buluh dpd rebung...(btol ke pribahase nih)..


kalo dibiasekan dan xdiajar langsung ilmu2 duit ni,mngkin smpai besar pon xreti..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

timaseh.


rasanya saya kena kontrol kan diri dari beli apa aje yang anak2 mahu.

azzey said...

Sharinginfoz; Tips yg ke-3 tu very the gud one! Bior budak2 ni tau sikit camane susahnye nk cari duit......hu3....

Suliana said...

aqil dah ada tabung, tapi semalam dah pecah, duit dah berat tak larat nak bawa :-)

Dayung Serian said...

Good entry & tq 4 sharing. Budak2 skrg mcm senang jer nak dpt duit sbb mak bapak dua2 kerja. Tapi kena didik dari awal, biar diaorg tau bukan senang nak carik duit.

Cheers!

Encik Tikus said...

"jadi lah pengguna yang bijak" suka dengar ayat nie ! haha ;D

rasp said...

gud info nie...
kita as parents pun kena tegas...
apa yg diminta tak semua leh simply belikan...

Sharinginfoz said...

maslina: betul jangan ikut semua benda yang anak nak (benda yang tak diperlukan or kehendak)

ardini: penting bagi anak2 menghargai duit

suliana: mesti dah lama menabung kan

n@m@n said...

simpanan dan perlindungan = insurans