Pages

Tuesday, July 20, 2010

Jangan Lupa Daftar Perniagaan Online Kalau Tak Nak Didenda

Credit: marketing assasin

Sekarang ni memang ramai yang buat perniagaan melalui internet or online business. Memang digalakkan menceburi bidang ini dan kalau tak silap our PM memang suruh buat benda alah ni bagi menambah pendapatan.

Tetapi tahukah anda semua bahawa jenis business macam ni dan juga apa-apa jenis perniagaan ianya perlu didaftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Salah tujuan adalah bagi mengelakkan penipuan.

Mengikut thestar, 400 online businessmen telah dihadapkan dan didakwa di mahkamah dalam tempoh dua tahun yang lepas. Denda maksimum adalah RM50,000 atau penjara tidak melebihi 2 tahun.

20 comments:

Rabia Sensei said...

Thank you for the info. Ramai kawan saya yang ada buat perniagaan online secara sambilan. Nak kena habaq kat dia org ni. Thanks again!

Anne Boleyn said...

ekkk baru tau! so, kalau macam blogshop tu kena daftar lah kan?? thanx for sharing.. :)

Anna Da Lady said...

hmm, baru tahu kalau buat biznes online pun kena daftar.

eelobor said...

baru ku tahu perlu di daftarkan jugak yer....

Kaseh NazLieza said...

klu biz kecik2 pon kena daftar ker...

diraja22 said...

daftar jgn xdaftar, jgn bg usahawan on9 malu..

Fitrihadi.com said...

bahaya ni..kena daftar ar macam tu..


- - -
Mcdonald’s GCB Burger Terbaru!!!

akiss ferrero. said...

yup, mmg byk.tp dorang kena la update kt web SSM dorg. xde apa2 pun

JMR said...

aiyo..kn dpt kepastian ni bro..kalo freelance/partimer takpe kan..kan..kan?hehehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

oh-oh...

noted.


kalau kecil-kecilan pun termasuk jugak ke?

zailamohamad said...

thanks for the info, zaila pon buat niaga online juga & memang betul, bila kita daftarkan perniagaan ni orang akan lebih menaruh kepercayaan kepada kita sket

tapi pengalaman yang xdapat zaila lupakan adalah bila kena tipu dengan organizer yang menganjurkan bazaar. Memanglah diorang provide maklumat syarikat seperti alamat, no. pendaftaran syarikat etc tapi xsangka semua tu adalah tipu. Alamat yg diberi adalah tipu belaka (bila pergi rupa2nya kedai lain).

Memang diorang mencari peniaga2 online macam kami ni sebagai target. Apa-apa urusniaga yang kita lakukan, pendek kata kenalah hati2 kan..heheheh

Sharinginfoz said...

nazlieza, JMR & azrin: better check dengan SSM ya

zailamohamad: thanks for sharing

iza said...

Alamak....

Kalau hasil pendapatan kurang dari 30 sebulan pun nk kena daftar jgk ke?
Kalau business ni hidup segan, mati tak mau pun nk kena daftar ke?
mcm tak berbaloi pulak. Cthnya jualan langsung, kdg2 je org beli...

~Blabberina~ said...

uiks..xtau pulak.xpenah dgr langsung. tp yg betul2 penipu depa tak baper pandai nak tangkap pulak ye..

yg tak mendaftar,rajin pulak hadap ke mahkamah ek..

ardinihumaira said...

h ah betul tu.. kena daftar ;)

azzey said...

Sharinginfoz: mmg penting daftar perniagaan ni...sape2 blom buat kene buat la cpt2....

Rina (◕‿◕)✿ said...

erk yeke? kecik2 je pon huhu

Rina (◕‿◕)✿ said...

ajarla step2. rina tak tau la :(

Rozie's online shop said...

tq for info,i'm one of online seller. isnin ni nak pergi cepat2 daftar

Sapiah Ibrahim said...

try pi www.daftarsyarikat.biz , diorang buatkan dari a-z sampai lulus. i buat dgn diorang 4 jam dah siap kalau tak nak kena drive pi ssm pulak..carik parking lagi pastu nama tak lulus satu hal pulak..ni i just sit in front of the pc berhubung melalui fb je dgn admin. dapat percuma koleksi kertas kerja, senarai badan pembiayaan dibawah agensi kerajaan untuk dihubungi dan template profail syarikat (tinggal nak key in masuk maklumat syarikat je). Mudah kan?