Pages

Thursday, July 15, 2010

Pengurusan Kewangan: Young Adults


Jom kita tengok tips oleh Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) mengenai pengurusan kewangan.
  • Bayar hutang
    Sebelum kita berbelanja benda-benda yang dikategorikan sebagai kemewahan, apa kata bayar dahulu hutang terutamanya yang mengenakan kadar faedah yang tinggi. Kurangkan perbelanjaan bagi benda-benda yang "tak perlu"

  • Beli insurance (ingat ya Islamic insurance)
    Memang semua tahu yang perbelanjaan perubatan adalah sangat tinggi, so kita kena berjaga-jaga dengan mengambil takaful (takaful tu Islamic insurance). Yang ni sangat penting bagi terutamanya yang sudah berkeluarga

  • Rizab tunai kena ada
    Yang ni kiranya cash reserve le untuk masa-masa susah nanti. Manalah tahu kot-kot kereta rosak ke, nak guna duit urgent ke dan apa-apa lagi le. Kalau boleh simpanlah 6 bulan perbelanjaan kita. Contohnya kalau sebulan anda spend RM2,000 so kenalah simpan RM12,000 (RM6 ribu X 6)

  • Jangan hidup dengan menunggu gaji bulanan
    Maknanya dah akhir bulan, duit dah tiada dan kita tertunggu-tunggu gaji yang akan datang pulak. Kalau bil telefon anda tinggi, apa kata guna prepaid, kalau selalu makan luar, kurangkan le.

Kadang-kadang (or selalunya) susah jugak kan, apa-apa pun buat yang terbaik.

18 comments:

Hazzy Ishak said...

kalau lah dapat spend 2ribu tu.
hehe

gaji ku boleh tahan la,selagi ku tak shopping membabi buta. ada la sikit untuk menyimpan.


Latest Entry Hazzy,
Terkena renjatan elektrik ketika tidur
Predators - bukan calang² pemangsa
Gathering Geng Blogger 2010 Meriah dan Berinformasi

maslinamansor said...

kena simpan 6 bulan perbelanjaan... berat gak tue. Selalu jer tak cukup mas nie...

ardinihumaira said...

bab guna prepaid, memang bagus. guna bil, mencanak naik bil tepon. kekadang ada caj tah pape... huhu

- zuriey - said...

gaji pun baru berapa RM.camne nak spend beribu tue..tapi tang hutang tue memang kena langsai dulu

lydzar said...

alamak, tabung yg kena korek tahun lepas pon tak terisi lagi nih..

rasp said...

nie very gud info & advise nie...
berbelanja biar berhemah...

Lagenda said...

OK..Note.
Semua tips di atas mak dah ikut.

ermmmak nmpknya saving perbelanjaan 6 bln yg yang dah disaving tu plak MUNGKIN kena guna untuk cuci T*H* org..
MUNGKIN mak buat tanpa pengetahuan my hubby. Apa nak buat..hanya tu je yg mak nmpk untuk selesaikan masalah mak. Telan mati mak, luah mati laki aku!

Sumijelly said...

eemm...duit..susah nak di jaga.. nak ternak pun susah...

tp..nak habiskan..amat senang..huhuhu...

dulu bujang x teras, dh kawen terasa beratnya kewangan itu...

maka...meh kerja sbg akauntan..jaga wang org jer..wang sendiri x terjaga..hak3

Sumijelly.com

cik fiza said...

berminat dgn post anda ni.. memang nk menyimpan tu payah sikit la sbb kdg2 ada keperluan yang mendesak.. tapi muda2 mmg kena mula simpanan..

jemput singgah ke blog sy fizziefiza.blogspot.com

salam perkenalan

velasrizal said...

bagus2 tips dari AKPK ni..

Ben Nyah Pesaing Ben Ashaari ?

NaNaJoe said...

tips berbelanja yg bagus..
hutang sgt diperlukan masa kini..
kalau tak, payah nak berharta la~ :)

eelobor said...

info berguna ni.....thanx bro

relevan said...

Gaji dapat ala ala kadar jer ni....guana?..

miss nina said...

nampaknya tips ni bagus utk dikongsi
sesekali jadikan reminder
~tq

azzey said...

Sharinginfoz: mmg susah gak nk follow sume tu...tp x pe kita follow apa yg mampu....hu3.....

Ikmal said...

"Jangan hidup dengan menunggu gaji bulanan"

Ni yang susah nak buat ni. As long as gaji kita tak banyak, macam ni lah kita seumur hidup...

Malaysians are underpaid, tak kira lah keje government ke keje private... Life is tough...

ain said...

thanks for the tipsss...

lee-za said...

good info. Advise begini penting utk yg muda belia terutama yg belum kawin dan yg baru berkahwin. Perancangan skrg menentukan perjalanan masa hadapan. Sbb bila dah tersalah langkah...tak boleh patah belakang...cuma boleh dibaiki...tp baik cegah dr rawat...