Pages

Tuesday, July 20, 2010

Rancangan Realiti Imam Muda Menarik Perhatian Barat

Imam muda adalah salah satu program realiti keluaran astro. Ianya disiarkan pada setiap hari Jumaat 9.00 malam di astro oasis 106. Mengikut astro website:

"Calon-calon Imam Muda ini akan menjalani jadual ketat, peraturan agama, tugas rutin dan pemahaman khusus mengenai tugas-tugas seorang Imam, pemimpin keluarga dan selaku pemimpin masyarakat setempat. Kesemua individu ini bakal diuji setiap minggu dengan latihan praktikal dan bertulis berdasarkan tajuk-tajuk agama serta kemasyarakatan dan kepimpinan. Mereka yang menunjukkan prestasi yang paling bawah akan disingkirkan."

Tak sangka program realiti ini menjadi sebutan bagi orang barat, apa taknya mereka datang ke Malaysia untuk mengetahui lebih lanjut mengenai reality show ni. Contohnya macam mereka from Germany, kat sana memang semua jenis program realiti ada tapi yang berunsurkan agama memang tak ada lagi.

Sama juga akhbar wall street journal memang mengakui susah untuk mengajak muda-mudi mendekati agama, maybe diaorang mempelajari sedikit sebanyak from malaysia macam mana cara nak suruh golongan muda ni faham dan hayati agama.

Apa-apa pun jangan lupa kemuncak imam muda, siaran langsung pada 30 Julai 2010, Jumaat, 9.00 malam, Malam penentuan Imam Muda terunggul pertama.

18 comments:

Daddy Zuki said...

ptg khamis hingga tghari sabtu sy balik kg. di sana x de astro. moga2 i dpt tengok siaran ulangan imam muda finale...Insya Allah.

eelobor said...

satu rancangan yang amat bagus walau pernah mendengar suara2 sumbang yang tak setuju dgn rancangan ini. pendapat masing2. Bagi aku, ke arah kebaikan....apa nak kesah sangat kan?

Encik Tikus said...

betul, saya pernah baca dekat surat khabar sebelum nie.
Sampai CNN pun temuramah peserta Imam Muda nie. Bagus untuk memartabatkan Islam di mata dunia ;)

Oong-ong said...

huhuhu....
ni la program tv terbaik aku rase..
dr mcm2 program realiti hiburan melambak2 kat tv 2

ardinihumaira said...

bestnya kalau dapat tengok.. ;)

diraja22 said...

kurang medium yg mengetengahkan kebaikan anak muda di Malaysia..

Hazzy Ishak said...

rasanya promosi kurang berbanding rancangan2 realiti lain.

Entry terbaru dari Hazzy,
Banci Penduduk & Perumahan. Sudah isi borang ke belum?

maslinamansor said...

tak pernah tengok... rumah ku tiada astro...

ejaMaria said...

oh... kena tengok nih... sbb jarang follow cite kat Astro... tu je

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

takkan lepaskan.

lydzar said...

dah nk abes imam muda rupanya..

semoga pengkalah yg dh terkeluar akan terus berusaha menjadi imam dikalangan rakan taulan terdekat

azzey said...

x sia2 tgk program ni .....org lua pon ikut support sama....rs banggalah!!!

n.a.j said...

rancangan nilah paling menarik..patut anak muda tgk n ikut..

mrs.ecam said...

spe yg x dpt tngk dun wuri siaran ni kt astro so kompom de ulangan die...yg penting peserta bkn d adili oleh org rmai n sms tp oleh org yg btol2 berpngalaman dlm bidang agama...

PEJUANG KESENIAN EXTREME said...

Semoga mereka ini dapat dijadikan ikon untuk remaja dan belia diluar sana..
(kata2 dari bakal peserta imam muda musim kedua)..

haha

Anne Boleyn said...

sejuk mata memandang tengok calon2 imam muda ni.. :)

Sharinginfoz said...

apa-apa pun kita saksikan final nanti ya

NUR HazieRAH said...

sgt suke tgokkkk.....x pat tgok astro, sye tgok di youtube...