Pages

Thursday, May 20, 2010

Student Beli Kamera Secara Ansuran


Pernah tak anda tengok iklan macam ni??? Anyway yang ni saya dapat daripada newspaper. Actually dah lama le benda ni ada tapi sekarang ni baru tulis mengenai benda alah ni...Produk yang dijual, i.e. komputer / laptop, telefon bimbit dan kamera.

Pas tu pulak boleh buat ansuran, ada yang 2 semester dan paling lama ialah 7 semester. Bayarannya adalah melalui potongan PTPTN / JPA setiap semester. Nampak macam menarik kan, sebab tak perlu bayar semua sekali.

Tapi kalau fikirkan kembali, patutkah student yang belajar kat IPT menggunakan duit "pinjaman" untuk membeli barang-barang macam ni, i.e. smart phone yang harganya beribu-ribu ataupun kamera. Kalau laptop maybe oklah kot.

Memanglah ada yang cakap tak kisahlah sebab at the end of the day, student tu yang akan bayar kembali duit pinjaman tetapi perlukah beli barang-barang macam ni. Bagi saya, i.e. telefon, barang2 kat atas tu dah menjadi barang mewah bukannya keperluan anymore. Kalau basic phone yang harg i.e. bawah RM300 tak kisahlah kan......

Tak nak le guna duit PTPTN beli benda alah ni secara ansuran, pas tu duit tak cukup mintak ngan parents. Tapi kan fikir sekali lagi, cukup ke duit PTPTN untuk benda-benda yang basic. What do you think?????

Jangan lupa baca juga "Hidup Seorang Blogger".

17 comments:

Cik Wanie said...

wah,
kan best kalau kita yg dah keje pun blh buat mcm nie,
hihiihihi:)

maslinamansor said...

sebenarnya benda2 tue semua tak beli pun tak pe. Lagipun kita masuk U untuk belajar.

Notebook, mungkin diperlukan tetapi telefon mahal dan kamera tu macam membazir. Lebih kepada seperti nak menunjuk.

Sky0ne said...

memang tak patut...tak digalakkan student bermewah2...

tapi mgkin laptop tu utk mudahkan buat assignment, dan kamera tu utk student fotografi kot...bab henfon tu, aku tak nampak keperluannya...hehe

Jard The Great said...

ngajar budak2 utk berhutang.. ishhhh

Kancilbiru said...

ee..kalau buleh tak mau pinjam ptptn langsung tau tp nak buat camna, tak mampu..kalau setakat beli laptop tu oklah sbb nak guna, tp kalau nk beli handphone mahal, kamera la, baik takyah..

Bro Framestone said...

he..23x bg diri ku... ada bagusnye...

biar dorg enjoy dgn duit ptptn dulu lepas teu nganga xleh nak bayar... bnde tue hilang ke or xleh nk g oversea he..23x

baru padan muke...

cam bro... b4 habis berlajar dah start bayar ptptn... sikit2 je la.. xpernah byr ikut ape yg dorg plan kan

BroFramestone Blog

et said...

oh3.terase.haha.

relevan said...

jika atas keperluan boleh saja dibeli..asal jangan terlalu membebankan pelajar sudah..

kembatolo™ said...

betol2..tak patot kot..kalo nak beli gak,keje sendiri..baru la dapat kepuasan..hehe

honeylanz said...

if beli laptop tu ok la..camera & hp cam x relevan lak

velasrizal said...

bijak pekedai ni attract student.. siap wat installment lagi.. mcm tau2 je stdnt dpt ptptn..

Jom Berpoligami Cara Salih Yaakob !

rasp said...

kalo takat beli lappy/netbook ok lah kot...
tapi kalo nak beli hp ribu riban tu rasanya tak yah leee...
beli je hp yg murah skit....

azzey said...

Base on staus yg masih student & no income .. so i think klu beli laptop consider okay.. but kalau beli camera @ hp yang agak mahal .... kurang sesuai & tak perlu sebenarnya...Tp yelah kita cuma blh bg pandangan je..

Matjoe said...

lain beb zaman sekarang....

Suliana said...

hmm. tak perlu pun kan benda mcm ni. knpa diorg tak kasi kat org bekerja mcm kita ni.. saya nak gak, tapi adik dah habis belajar..hehe

miss nina said...

semuanya nak dikomersilkan. tak patutlah
sebab keperluan student berbeza2.. risau lak tak leh manage, dah beli yang kehendak

Anonymous said...

ade student yg perlukan kamere utk pembelajaran..
bg yg kreatif pulak, bende2 mcm ni bole mendatangkan side income...