Pages

Wednesday, May 26, 2010

Berapa Charge Keluar Tunai Guna Kad Kredit?

Mesti seronok kan siapa yang ada kad kredit, maklumlah macam ada class semacam aja bila beli guna kad. Yalah lepas tu cashier mintak signature kita kan. Tapi seronok-seronok juga bila datang bill mesti pening kepala especially yang guna credit card untuk berhutang.

Anyway selain daripada untuk membeli, ada juga guna kad kredit untuk membuat pengeluaran tunai. Alah macam kad ATM le, masuk kad pas tu tekan pin number then pilihlah berapa kita nak keluarkan.

Yang ni actually sangat bahaya sebab anda buat aja cash advance or cash withdrawal, anda akan dikenakan terus caj. Lain bank lain diaorang punya charge. Jom mari kita tengok beberapa bank.

Yang pertama ialah Bank Islam, setiap kali anda keluarkan duit daripada ATM, anda akan dicaj sebanyak 2.5% daripada nilai tunai atau RM12 (mana-mana yang lebih tinggi), itu kad ATM Bank Islam tapi kalau keluarkan kat bank lain, i.e. maybank, cajnya lebih tinggi iaitu 3% atau RM50 (yang mana lebih tinggi).

So kalau anda keluarkan RM1,000 kat ATM bank islam, cajnya ialah RM25 dan keluar kat ATM lain, cajnya ialah RM50. Memang banyak kan. Pas tu pulak kalau tak bayar within certain date, kenalah caj.

Bank kedua ialah maybank, charge yang anda kena bayar ialah 5% atau RM10 setiap transaksi, yang mana lebih tinggi. so dalam kes RM1,000 pengeluaran, anda kena bayar RM50. Hmmm lebih kurang bank islam tapi bank islam lebih murah jika withdraw kat own bank kan.

Yang ketiga ialah Citibank. Bank ni memang terkenal dengan kad kredit kan. sebut aja citibank orang mesti ingat credit card kan. Kat sini diaorang guna istilah cash advance, sama le tu. caj kena bayar ialah 5% (minimum RM20) dan 18% per annum kadar faedah harian. so maknanya faedah dikenakan terus bila anda keluar duit. So kalau setahun anda tak bayar yang anda keluarkan melalui ATM, so effective interest rate ialah 19.7% setahun. so bukannya 18%. memang banyak kan.


So last sekali, CIMB Bank, caj yang mereka kenakan ialah 5% atau minimum of RM15, yang mana satu lebih tinggi. So lebih kurang juga le, 5 peratus kan. tapi let say anda keluarkan RM100, kalau ikutkan 5% caj tersebut hanyalah RM5 tapi oleh kerana minima RM15 so anda kenalah bayar caj RM15. so RM15 daripada RM100 tu adalah 15% interest immediately charged.

Apa-apa pun, elakkan daripada "pinjam" duit melalui kad kredit sebab chargenya terlalu tinggi dan ianya dikenakan terus selepas anda buat pengeluaran. Jadilah pengguna yang bijak, berbelanja secara berhemah.

Satu lagi charge ni berdasarkan website bank tersebut dan ianya based on entry yang ditulis waktu ini. So nak tahu lebih lanjut kena check dengan bank tersebut.

19 comments:

Kancilbiru said...

yang penting belanja dengan berhemah...beli yg perlu sahaja...

maslinamansor said...

Tak berani dah nak pakai kad kredit...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

seb baik tadak kad kredit.tak le kena caj :)

relevan said...

Ramai eksekutif muda pemegang kad kredit ni tidak membayar balik hutang..atau pun bayar ikut sempat saja..hehe!

Alimaz-Kembara Terasing said...

perlu ka kad kredit....

Solehah said...

risaunya bila mudah sangat untuk berhutang kan..isk..

hazarimi ♥ said...

info yg sgt berguna dan pemegang kad kredit perlu tau...
jgn pandai berhutang je k...
p/s : nasib baik takde credit card...pening pk nak bayar nnt =)

Nina Nurziana said...

saye pangkah ccard.. huhuhu~

sWeEtDaRLinG said...

nice info.. tak pernah terniat nak cash dr cr card.. lebih baik terus swipe masa shopping

atoyis said...

nama lain bagi kad kredit adalah kad hutang..

suri said...

salam kawan..
huhu,,buat masa ni mmg tidak ada kd krdt.sb slu klu nak bli sesutu brg kena kumpul duit dulu pastu baru bli terus..

hutang2 sush nnti dah kena byr selonggok lagi parahkan..

terima kasih sahabat atas maklumat tsbut.. :)

azzey said...

Rasanye ade hikmah I x leh apply kredit kad lagik.....atleast x pening kepala....hu3...

Anonymous said...

Ini lah dia along berlesen...kopak duit halus halusan...puiiiii...

yusr said...

Brhati2 je klu nk pakai...tp klu Ade duit byar tunai je..xpyh gune ccard selalu..

izzatimtb said...

ada satu cina tu ajar aku guna kad cridit ni.klu nk beli brg contoh harga 1000.dan kat kita ada seribu kata dia kita byr pakai kad cridit.jgn byr dengan tunai.lps tu kita byr balik kat bank seribu yg kita guna.barang dapat duit seribu yg kita guna pakai kad tadi ada balik kat kita.betul ke mcm tu

Izz Hazim said...

Salam nak tanya..
Tahu x kedai mana yg bleh ambik cash guna credit card d area Taiping/kamunting (maaf soklan sensitif)

Eyna Zamilah said...

Thanks 4 sharing....sy memg pakai kredit kad...kadang2 menyenangkan jgak untuk petrol dan 0 interst epp.setakat ni x penah taw prosedur cas berbeza bila mengeluarkan secara tunai. ....

DeBella Litchin said...

Apa pun card credit cimb byk memudahkan saya juga.. diwaktu takda duit boleh guna tapi, dah pandai pakai pandai la bayar kemudian.. jgn la tau berhutang je... kan ada tarikh tertentu utk bayar.. simpan la duit utk bayar hutang yg dah di pakai tu..zzzzz

Shahezul Helmi said...

Nak pakai kad kredit boleh, tapi kena pandai urus, tahu mana yg perlu shj.tahu menilai keperluan, kehendak dan penting bajet bulanan bayar kad..bila dpt urus dn pandai menilai kita dpt byr lebih dan elakan byr minimum.nanti sampai ke sudah outstanding x menurun.keburukan pun ada kelebihannya..sy Hanya ada satu kad jer kad kredit bsn limit 5k dh masuk 4tahun Alhamdulilah tiada masalah outstanding ckup bln byr.. Jgn suka tgk pada bil ada tulis bayaran limit. Tepuk dada tanya sekera