Pages

Wednesday, May 12, 2010

Sukuk 1Malaysia Sebanyak RM3 Billion

http://www.sukuk.me/

So anda mempunyai wang lebih so apa kata melabur atau beli sukuk 1Malaysia. Ianya akan dibuka pada 20 Mei sehingga 9 Jun 2010. Ianya memberikan pulangan sebanyak 5% setahun dan pulangan akan dibayar setiap suku tahunan, i.e setiap 3 bulan sekali.

Maklumat mengenai sukuk 1Malaysia:
  • pelabur mestilah warganegara Malaysia
  • berumur 21 tahun ke ats
  • Jumlah yang diterbitkan adalah RM3 bilion
  • tempoh matang 3 tahun
  • pelaburan minima adalah RM1,000 dan maksimum sebanyak RM50,000
  • boleh dilanggan di kebanyakan bank perdagangan dan bank islam, bank kerjasama rakyat malaysia berhad, bank simpanan nasional dan agrobank
Untuk mengetahui lebih lanjut sila click sini.

8 comments:

Mohd Adziim said...

Hm~ tak berapa faham bab2 berkaitan saham dan pelaburan ni.

~ ReD ~ said...

takut jugak nak join pelaburan2 ni.

Matjoe said...

bro tq vote. skuk ni bleh tahan gak secure.

SaoQ said...

jadi apa kelebihan sukuk daripada ASB?dari segala segi nampak ASB lg untung.

Sharinginfoz said...

SaaQ: tak boleh compare secara baik sebab sukuk more on bond so boleh compare direct dengan simpanan tetap sebab asb ni ialah unit trust. apa-apa pun:

Sukuk VS ASB:

1) Sukuk ialah islamic invesment tapi ASB ada pandangan berbeza

2) Sukuk return dibayar 4 kali setahun, ASB sekali setahun

3) Sukuk return 5%, ASB mostly lebih lagi...

SaoQ said...

er,kurang faham.maknanya 5% tu 5% setiap 1/4 tahun ke?

Sharinginfoz said...

Saoq: tak le 5% untuk setahun, i.e. kalau invest RM1,000 jumlah dividen ialah RM50 so setiap suku tahunan dapat RM12.50 (RM50/4)

Anonymous said...

Asb ada limit 200k, sukuk takder limit, kalo u ada 14 juta tak pakai, beli lar sukuk, ia lebih baik dari FD dari segi pulangan dan islamic compliance