Pages

Thursday, May 27, 2010

Thanks, Automobile Association of Malaysia (AAM)

Semalam kul 10.45 malam, bila nak start kerete, bunyi tit, tit, tit. Hmmmm rasanya bateri le problem ni. Lagipun dah lebih 2 tahun bateri kereta tu tak tukar. Anyway nasib baik jadi member Persatuan Automobil Malaysia (AAM). Then call le nombor breakdown.

Tak sampai beberapa deringan, diaorang pick up the phone then explain le the situation dan bagi nombor kereta untuk verification. So customer service tu cakap kena tunggu dalam masa 45 minit hingga 1 jam. Dalam masa yang dijanjikan sampailah 2 orang mekanik. Memang diaorang ni professional dan of course friendly. Memang confirm bateri dah weak.

Ni le sebahagian daripada breakdown service sheet. Memang tak faham benda alah ni tapi yang tahu bateri tu sangatlah lemah dan perlu ditukar.

So ni le harga maintenance free battery, RM280. So just nak share that:
  • Jadilah membership untuk menghadapi benda-benda macam ni. Tak kisahlah AAM ke Sahabat EON ke or apa-apa le. Manalah tahu kot2 bila jadi sesuatu kita tak le cemas kan, protection tu penting.
  • Kalau ada membership card ke, simpan dalam kereta, jangan le letak kat rumah.
  • Hmmm, nasib baik ATM ada di kawasan berdekatan so boleh withdraw duit, tapi kalau duit tak ada, boleh aja guna kad kredit (emergency boleh pakai!), kalau tak pun suruh diaorang ikut pi kat ATM berdekatan (pernah buat dulu masa kat PD, AAM juga sebab tak nak guna credit card).
  • Hmmmm apa lagi ya, apa kata anda tambah sikit sebanyak, kan sharing is power.

Ni senarai harga bateri AAM. Untuk harga yang terkini boleh check website or call le diaorang. So sekali lagi nak ucapkan terima kasih kepada AAM atas service yang baik.

Maintenance Free Battery

No Battery Model AAM Member Normal Price
Walk-in B' Down
1 NS 40ZL - MF 180.00 200.00 215.00
2 NS 60/L - MF 200.00 220.00 235.00
3 NS 70/L - MF 270.00 290.00 305.00
4 N70Z/L - MF 300.00 320.00 335.00
5 55D23L/R 273.00 293.00 308.00
6 DIN 55L/R - MF 280.00 300.00 315.00
7 DIN 66L - MF 310.00 330.00 345.00
8 DIN 88L - MF 460.00 480.00 495.00

Source: AAM

10 comments:

maslinamansor said...

mas tak pakai kereta... hehehe
but its good information...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

wah bagus servisnya :)

naz said...

susah senang kita tak tahu bila kan:)

::misz maney:: said...

thanks for d info :))

Nina Nurziana said...

informasi yang baik utk wanita ;)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Salam S.I ~thanks atas info & thanks singgah blog td.

miss nina said...

saya ada pengalaman breakdown , mujurlah call sahabat eon. kalau kereta ada waranti boleh dapat free charge on certain things.

~learn from experience

azzey said...

Sharinginfoz: RM280 tu utk maintanance jerk? Just nak share...i br tkr btry juga tp x kal AAM la.. bkn ahli pon...beli sendiri...tak sampai rm200 pasang sendiri......So yg mana yg okay ek ?????Just nak share....

Sharinginfoz said...

azzey: tak sure le, tapi bateri maintenance free banyak gak jenis, tapi of course kalau beli kat luar ada yang lebih murah.

azzey said...

oooo... gitu....maklum le, sy ni bwk kete je pandai....maintanance...wa puche taw !!!! ha3...