Pages

Sunday, May 9, 2010

Segmen Kenali Blogger: mamai

Seperti yang dijanjikan, insyaAllah setiap hari ahad, saya akan memperkenalkan seorang blogger untuk kita tahu lebih lanjut. Untuk segmen pertama blogger yang terpilih ialah mamai. Pemilihan ini dibuat berdasarkan jumlah komen di dalam blog ini.

Beliau mula berblogging pada bulan Februari 2009 dan entry pertama mamai ialah mengenai "friend-Tasnim: My family", entry tersebut sungguh simple dengan meletakkan gambar kat atas tu dengan tulisan: bakal menatu ku... so cute". Apa yang saya boleh interpret dengan first entry ni ialah, beliau ingin menjadikan that little girl sebagai menantu beliau kelak.

Anyway mengikut profile, mamai ialah seoarang lelaki yang berumur 38 tahun dan tinggal / asal dari merlimau, melaka dan sangat minat dengan liverpool. boleh dikatakan aktif berblogging dan pada tahun 2009 telah menghasilkan 301 entries or lebih kurang 1 entry sehari.

Walau bagaimanapun, pada tahun 2010, penulisan beliau agak kurang i.e. 3 ke 4 entries seminggu, maybe disebabkan kesibukan yang dialami. anyway tulisan beliau banyak bersifat peribadi dan pandangan beliau mengenai sesuatu perkara, i.e. mengenai kerjaya beliau yang mana telah berpindah ke syarikat lain setelah bekerja selama 5 tahun di syarikat sebelumnya.

Kadang-kadang penulisannya cukup ringkas dan padat dan mengajak kita untuk berfikir. contohnya entry mengenai bila benci.

"usah kau berpaling dari sesuatu yang dibenci, kerana kau tidak akan dapat lari darinya. tetapi belajarlah menghadapinya agar kau boleh menerima dan diterimanya.....

p/s: benci itu hanya satu penyakit yang lebih teruk dari barah"

Setiap entry yang beliau tulis mendapat banyak komen daripada visitors, tak kurang daripada 20 komen. i am sure beliau mempunyai ramai pengunjung yang setia. So kalau nak mengenai lebih lanjut apa lagi jangan lupa lawati blog beliau.

18 comments:

rekrazie said...

Salam. 1st comment here :)
Semua tido lg ni hehe

rasp said...

terjahan pertama pembuka tirai...
nanti leh le gi terjah en mamai nie....

JMR said...

yey, pakcik mamai, dia friendly..

noor afzan said...

wah..
mamai ke nama dia..?
sweet.

encik tikus said...

Wahhh,teruja bile ade segmen mcm nih :)

DaHLia said...

1st time dengar blog tu...
thanks 4 sharing bos :)

Adziim said...

Setiap ahad, setahun ada 52 minggu, kiranya ada 52 blogger yang akan terpilih untuk setahun ye?

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

wah.... blogger yang sempoi :-)

nursarah said...

uncle mamai humble jek. suka ngan karakter dia. paling tak boleh lupa dia cerita pasal Bob. kucen peliharaan dia yang akhirnya mati.. walaupun dah dibedah. sedey gila.

a d r e y n i e e l i s y a said...

mo pergi terjah uncle mamai laaa..
=)

Kaseh NazLieza said...

rajin nyer terjah...bgus2...

Kyuubi_85 said...

tirai sudah dibuka :D nanti aku pun nak terjah si mamai ni jg :D

velasrizal said...

dah terjah blog dia..memang terbaik dari ladang..

Mati Akibat Belut Bersarang Dalam Dubur !

kak ina mail said...

terima kasih ye terjah blog akak , secara tak formal ye.kwang kwang

Daun Bidara said...

mamai, dia follower daun yang pertama

Rabia Sensei said...

Bilalah turn kiter erk? Lama nak tunggu turn ni.. huhuhu...

Sharinginfoz said...

adziim: insyaAllah macam tu le lebih kurang....

kak ina mail: terjah jangan tak terjah....

rabia: tunggu.....

Jard The Great said...

ahaha.. pandai ziim kirakan bilangan blogger