Pages

Wednesday, May 19, 2010

Cuti Bersalin di Kelantan Selama 90 Hari

Bermula tahun depan, 2011, penjawat awam di Kelantan yang melahirkan anak akan mendapat cuti bersalin selama 90 hari. iaitu additional 30 hari daripada jumlah sekarang. Kalau tak silap yang memulakan cuti selama 60 hari untuk ibu-ibu yang bersalin pun dari Kelantan (itu yang saya dengar).

Tujuan utama ialah bagi membolehkan ibu tersebut meluangkan lebih masa dengan anak mereka dan keluarga semasa tempoh pantang.

Apa-apa pun diharap ianya dapat memberi kelegaan kepada pekerja dan tidak mengurangkan produktiviti. Apa pandangan anda?

Sumber: The Star

13 comments:

maslinamansor said...

Bagi wanita, ini adalah satu peluang baik. Tapi takut2 nanti bila naik kerja, lupa pasal tugas ditempat kerja. kekok...

|| NaFiRaa || said...

sokong jugak cuti bersalin 90 hari~

eT said...

tepu pale otak..huhu

Mohd Adziim said...

Saya setuju la sangat. Dah nmpk pengalaman dari kakak ipar.

Eyriqazz said...

wah,seronokknya..bila la dpt pindah kelantan....

FatinSyahirah said...

ada kebaikannya. tapi takut kang semua nak bersalin banyak2 kali sebab nak lari dari tugas. ada tak macam tu? heh

Solehah said...

nak pindah la gini..hehe

azzey said...

It's gud !!!!! Bagus utk baby yang perlu lebih perhatian especially breast feeding.... Then bagus utk si ibu utk menyediakan pengasuh terbaik utk si anak...

arekymz membuyau said...

ouh..
mmg ade denga memmorendum ni mase pilihanraye yg lepas..
kalo Brsn alternatif menang..
1 malaysia wanita cuti 90 hari tok cuti bersalin...

otteck45 said...

wow. kalau bersalin bln Januari, cuti sampai Mac. April masuk keja. Pregnant plak dh, ujung tahun bersalin lg.. cuti lg 3 bln.. bp bulan je keja.. ehehe

rasp said...

i setuju 200%....
kan indah kalo satu malaysia buat gini...
terbayangkan baby baru 2 months antar gi nursery....
ciannnnn & still soooo small kan...
at least 3 months ok lah skit...

Bro Framestone said...

bagus untuk meningkatkan productivity negara huhhu

BroFramestone Blog

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

haaahh betul ker??? kena dok kelate la lepas nieh.. hahahaha