Pages

Thursday, May 13, 2010

Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik Lagi Sebanyak 0.25% Kepada 2.50%


Source: financeways.net


Pada 4 Mac 2010, kadar dasar semalaman (OPR) dinaikkan kepada 2.25% dan hari ini, 13 Mei 2010, ianya dinaikkan lagi sebanyak 25 mata asas kepada 2.50%. Kenaikan ini adalah perlu memandangkan....

"ekonomi global mencatat pemulihan yang lebih kukuh daripada jangkaan pada suku pertama, didorong oleh prestasi pertumbuhan yang menggalakkan dalam ekonomi sedang pesat membangun dan beberapa ekonomi maju. "

"Bagi ekonomi dalam negeri, pertumbuhan yang kukuh dan menyeluruh sebanyak 10.1% pada suku pertama membuktikan bahawa pemulihan ekonomi ternyata mapan."

Saya menjangkakan nanti, bank-bank perdagangan akan menaikkan kadar faedah daripada 5.80% sekarang ni. Tak mustahil ianya akan dinaikkan lebih daripada 6.00% dan kepada yang mempunyai pinjaman dengan floating interest rate akan merasai kesan ini. Di samping, itu kepada yang menyimpan tak kira dalam akaun simpanan ataupun simpanan tetap akan mendapat juga kenaikan kadar faedah tetapi ianya saya rasa tidak sebanyak interest rate yang naik bagi pinjaman....


8 comments:

aku indie said...

http://citerterkini.blogspot.com/ visit now....

et said...

errr.apekah ini? xfaham.huhu.

kelhome said...

hadoi la..sian la..

encik tikus said...

Act xberape paham bile bace entry nih,huhu :) Maybe kecik lagi kott,baru 18 tahun

Mohd Adziim said...

Maksudnya elakkan dari berhutang dengan bank la ye?

Sharinginfoz said...

aku indie: jangan risau dah pi sana..

et dan encik tikus: senang citer kadar faedah nanti akan naik dan kos untuk pinjam akan naik juga..

adziim: memang betul, elakkan pinjam

Anonymous said...

kalo kita dah ade agreement dulu 2.25% ngan bank cane a.agreement tu xnaik ke 2.5% kan?

Sharinginfoz said...

anon: kalau dalam agreement dah clearly stated 2.25% fixed rate tak ada masalah