Pages

Tuesday, March 9, 2010

Kadar Faedah Naik, Impaknya?????

Setelah Bank Negara menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) minggu lepas daripada 2.00% kepada 2.25%, bank-bank tempatan telah menaikkan Base Lending Rate (BLR).....

Mengikut the star, 5 bank terbesar di Malaysia telah menaikkan BLR kepada 5.8% compared with 5.55% sebelum ini....... Memang cepatkan diaorang naikkan...... So kalau yang ambil loan yang floating interest rate tu, akan menyebabkan kadar faedah keseluruhan naik le....

Di samping itu yang simpan duit pun, tak kiralah savings account ke, fixed deposit ke, ianya akan naik juga.... So macam tu le citer, bila ekonomi dah OK, interest rate naik...

So apa impaknya kepada peminjam????? So sebagai contoh anda ambil loan rumah sebanyak RM100,000 (I am sure RM100,000 mana cukup tapi for the sake of illustration), then impak kenaikan BLR sebanyak 0.25% akan menyebabkan kadar faedah akan dinaikkan sebanyak RM250 setahun (RM100,000 X 0.0025) or RM20.80 sebulan..... So kalau anda ambil loan rumah sebanyak RM200,000, monthly installment akan meningkat sebanyak RM41.60....... Begitulah seterusnya....

5 comments:

JMR said...

so ada pro&kontra nyer..pndai2 le berbelanja..hehehe

et said...

errr.kesimpulan nye? jgn pinjam duit?

Kaseh NazLieza said...

hmmmm...sume naik..apa yg xnaik?huhu..

shima said...

baru je buat loan. BLR naik plak..byk la kena byar

Atan Athen said...

everything now in dis world is all bout money...