Pages

Thursday, March 18, 2010

Public Speaking......Takut Ke????

Pernah tak anda rasa gugup or takut or gementar bila kena cakap depan orang ramai??? Tak kisah le suruh bercerita ke... sampaikan taklimat ke...... bagi presentation ke.... apa-apa le...... Rasanya biasa berlaku kan.... Tapi bila aja selesai semuanya huh.... lega sangat kan....

So apa yang boleh anda buat ialah:
  • Letakkan dalam minda anda bahawa benda alah ni bukannya kebolehan semulajadi tetapi ianya satu skill yang boleh dipelajari... So kalau anda banyak latihan, InsyaAllah anda boleh buat yang terbaik.... So banyakkan practice kerana ianya make permanent (bukan perfect ya.. sebab mana ada yang perfect)

  • Belajar tips daripada yang selalu buat public speaking ni..... Mereka tentu ada benda yang boleh dikongsi.. Contohnya macam mana nak hilangkan gemeruh... i.e. focus kat something or amalkan permakanan yang sihat or apa-apa le...

  • Kena faham betul2 topik yang anda kena deliver.. Yalah kalau kita tak familiarise macam mana kita nak yakinkan orang lain kan......

6 comments:

honeylanz said...

sgt gemuruh...tp tul tu practice makes perfect kan ;)

rasp said...

mmg gemuruh gak nak masa nak start,
tapi once dah start...oklah...
leh le control perasaan gemuruh tu...
and kalo dah tahu beforehand bila nak bagi presentation...
practice depan cermin,
practice dgn kengkawan bagai..

~ ReD ~ said...

time nak start tu gemuruh gak. lama2 ok ajer ;)


biasa2 kan la berhadapan dengan org ramai supaya hilang gemuruh tu =)

mamai said...

dulu-dulu pernah juga rasa gugup sekarang nie dah tak lagi

|| NaFiRaa || said...

takut jugak!!!!

Hami Asraff said...

Salam. Dulu memang gemuruh juga. Tapi bila dah selalu presentation sikit sebanyak dapat kikis perasaan tu :)