Pages

Monday, March 1, 2010

Mengapa Locals Tak Suka Kerja Restoran

Banyak kan kita dengar mengenai cerita ni..... Ramai pengusaha-pengusaha restoran mamak ataupun kopitiam yang complain mengenai susahnya mereka untuk mendapat pekerja-pekerja Malaysia........ Entah apa sebabnya......

Adakah locals ni memilih kerja?? Adakah gaji yang ditawarkan tak menarik minat mereka??? Adakah kerja kat restoran ni tak ada class????? Sampaikan sesetengah restoran tu terpaksa menggunakan tenaga kerja keluarga mereka........

Mengikut the star semalam, gaji di restoran mamak adalah sebanyak RM900 sebulan, pas tu hostel dan makan free dan terdapat elaun khas bagi mereka yang rajin.....

Mengikut Pengerusi Persatuan Kopi Petaling Jaya (Tak tahu pulak ada persatuan ni), nak cari pekerja locals macam almost impossible... Katanya, "it's like looking for a needle in the middle of the field."

9 comments:

Ejamaria said...

tak 'class' keje restoran mamak... takde aircond... nnt baju bau kari... (bau kfc tak pe...)hua...hua...hua...

cikTi said...

org kita suma mcm nk jaga standard,.

keja biasa2 ni dpandang remeh,
malu kott

zikr said...

Sekarng susah nak cari kerja... ermm orng malaysia memang memilih, nak buat mcam ne..

velasrizal said...

sebab most melayu xlarat hari2 nak melantak kari kot..cepat muak..

blog aku dh tukar address:-
http://akudansesuatuz.blogspot.com/

|| NaFiRaa || said...

x glemer kot..kikikiki

pn fAzrin in d h0use said...

bukan org malaysia memilih sgt kot..tp klu dah majority yg keje kt dlm 2 berbahasa menggunakan bahasa yg mungkin x difahami..may be menimbulkan perasaan xselesa bl bekeje..tp sume 2 may be..hehe

Solehah said...

hmm tu la kan..nasib saya dah ada keje..kalo tak saya pun nak apply.

Hasan Amran said...

tumpang lalu yee....

sesetengah locals/pekerja tempatan susah nak diarahkan...kalau kena marah sebab bt silap mula melenting dan nak cari gaduh dgn tokei...gaduh jer berhenti kerja sebab tak puas hati...

kalau foreigner senang...kena maki pon diorang tak faham...kena marah pun kena kerja dgn baik semula. kalau tak kena hantar balik negara asal.

tapi semua nie perlu diambil tindakan segera. kalau tak semua org asing yg kerja kat restoran dan kedai makan.nanti kita akan terbiasa dgn semua ni...."adik manis....mau mkn apa?"

org asing yg kerja tu tau beberapa ayat aje...
roti satu...roti telur...teh tarik...nescafe ice...

bila kita pusing sikit laian jadinya....misalnya....
teh tarik gelas kurang manis kasi buih byk....mula la dia pening dan order lain dapat lain...

roti canai baru masak punya, tak mau yg lama....lagi la dia pening....

apa pun saya berharap semua ini akan diubah agar negara kita tak penuh dgn org asing....

Kaseh NazLieza said...

penah jg tfikir isu ini..mmg ssh nk jumpa locals yg kje restauran...pdhal mmg agak lumayan lah gji kan...mgkin soal xde class tu sbb pkerjaan bidang tsebut krg mndapat smbutan...