Pages

Sunday, March 7, 2010

Kad Kredit Penggabungan??????

Adakah anda tahu mengenai affiliation credit card (kad kredit penggabunggan).... Sorry le itu term yang saya guna..... Ianya kad kredit join dengan syarikat-syarikat lain.... Contohnya Citibank dengan Giant......... Pas tu ada pengeluar kad kredit bergabung dengan stesen minya, tak kiralah shell ke, petronas ke.... pas tu ada ngan Tesco....

Maknany kalau anda guna kad kredit tersebut beli minyak kat petrol stesen tertentu ada shopping kat hypermarket tertentu anda akan dapat rebat..... contohnya 2% daripada jumlah anda berbelanja... So kalau anda belanja RM100 anda akan dapat rebat in term of voucher ke ditolak terus ke sebanyak RM2.00 so effectively anda hanya spend RM98.00...

Bagi saya kalau anda beli pas tu settle full amount, tak kisahlah.....tapi kalau anda guna pas tu pay 5% rasanya tak berbaloi dengan penjimatan 2% tu pas tu pulak anda guna tempat lain pulak... so it defeat the purpose..... so kita akan terjerat dengan strategi pemasaran mereka.....

Bagi saya kalau anda betul2 nak jadi pengguna berhemah, ambil aja kad kredit tu pas tu guna tempat yang menawarkan rebat tu pas tu bayar full... Tapi ambil le yang Islamic ya.......

4 comments:

Eyriqazz said...

bagus..aeon dengan jusco..terbaik punya

ezzati said...

tu arr..kena byr trus brula dpt rse pekdahnye tu..

jaya jr said...

sy xde kad kredit,p nk komen gk..
haha

Ejamaria said...

konon nak potong abis sume kredit kad, tapi sayang pulak, kot nnt kecemasan naya je...