Pages

Friday, March 5, 2010

Perlu Ke Beli Kereta Mahal?????

Rasanya perlu ke anda beli kereta yang mahal-mahal...... Tak kisah le apa jenis kereta pun...... Sesetengah orang cakap kereta mahal tu lambang status seseorang.... Biarlah kita berhutang janji ada class......

Yalah ada juga yang cakap gaji RM10,000 sebulan takkan nak pakai kereta yang harga RM30,000 aja.......

So sebelum beli kereta kena tahu perkara-perkara berikut:
  1. Apakah tujuan kita beli kereta???? Untuk mode of transportation ke, untuk tunjuk status kita ke.. or just suka-suka beli...

  2. Tengok bajet kita, kenalah ikut kemampuan.....

  3. Adakah perlu sangat beli kereta yang mahal or just cukup dengan keperluan kita..

  4. Tengok keperluan penggunaannya.... Contohnya, kalau family 4 orang tak perlu le beli MPV kot.... Sedan pun dah cukup.... Kalau yang bujang, beli kereta yang bersesuaian le.... Tak perlu beli yang besar2 kan...

Apa-apa pun bila nak beli tu, tengoklah kemampuan masing-masing.. Tak perlu le nak beli semata-mata nak hiburkan hati orang lain.... Tapi kalau nak beli juga.. apa boleh buat kan....

14 comments:

naz said...

betul betul betul

sisdee said...

actually for me..kereta itu adalah tuk mudah kita ke sana ke mari bukan lambang kemewahan..i tak snggup bhutang nk gile smata2 nk tunjukkan kita ADA wlupun tak smpai end month pun dah makan maggi ahahahahahh...

yeah beli ikut kemampuan i agreed!!!

FaTiN said...

saya sokong !
beli ikut kemampuan
bak kata pepatah
kita harus megukur baju di badan sendiri ^^

Ieda Al-Habsyi said...

ape-ape pon aku suka naik bas, hehehe!!

mamai said...

tengok keperluan la dulu....

Ejamaria said...

kalau mampu ape salahnye... keta mahal, maintenance murah ok la... keta murah, 2 bln skali buat hal perit gak...

Azrul Hisham said...

ukur baju di badan sendiri dahulu...tengok setakat mana kemampuan kita kalau nak beli kereta...

Kaseh NazLieza said...

klu ader duit blebehan rsenyer lg baik mnderma kpd yg lbh memerlukan..dpt gak pahala..

zh-ena said...

kemampuan kita nak bayar bulan2 tu jgn mesti cukup jgn smp tiap2 bulan kena mkn ikan bilis jea tiap hari

Dayung Serian said...

beli ikut kemampuan & keperluaan. Lgpun kalau keta yg ada skrg blh bwk 1family fr 1 end 2 athr end & still in gd condition, OK la tu. baik simpan duit utk masa hadapan.

Biar keta buruk tapi poketnya panuhhh :)

|| NaFiRaa || said...

bagi ai x perlu.. cukuplah kereta yang selesa ngan ai..:)

Kancilbiru said...

tak mampu..tu pasal pakai kancilbiru jer...heheh

Sertai Contest Aku & Kancilbiru

zarith said...

ikut tujuan dan kemampuan. kemampuan bayar bulan2, kemampuan maintanance kereta, kemampuan nak bayar insurance and road tax keta. Kebanyakan yang hampir bankrap, bila dikaunseling, suruh let go kereta.. baru boleh bernafas balik hidup

Dak Wan® said...

Kalau kita belum mempunyai harta yang boleh memberikan hasil kepada kita lagi, lebih elok guna sekadar yang termampu je ah.....