Pages

Monday, March 22, 2010

Mengapa Tak Kahwin?????

Hmmm di pagi Isnin ni just nak bagi share sikit mengenai article yang ditulis di the star semalam..... Topic nya ialah "Saying no to marriage".......... Sebelum tu anda boleh baca article mengenai "Semakin ramai kahwin lambat atau tak kahwin".....

Anyway, sambung balik citer dalam the star tu, mengikut data daripada Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara Malaysia (LPPKN), 44.7% daripada lelaki tidak mahu kahwin disebabkan oleh masalah kewangan manakala 40% daripada wanita tak kahwin sebab tak jumpa calon yang sesuai.....

Hmmm, so kat sini kita boleh simpulkan bahawa, lelaki ni kurang berduit jika dibandingkan dengan wanita........kerana hanya 14% wanita mengalami masalah kewangan....... So siapa cakap wanita tak ada duit.... memang mereka ni banyak duit....... pandai menyimpan....

Satu lagi bagi lelaki nak cari calon sesuai tak sesukar wanita..... sebab hanya 19.3% aja lelaki tak jumpa calon yang mereka nak cari........ kalau wanita maybe memilih sikit kot... yalah cari punya cari tak juga jumpa......

So apa pandangan anda mengenai sebab-sebab orang tak kahwin........?????

9 comments:

deqyalalink said...

hai..singgah sini n folo :) visit mine back :)

honeylanz said...

mysis dah 30. kete, rmh dah ada. suami je x de lg...hehehe x de calon yg sesuai katanye ;)

DaHLia said...

erm tul laa tu..sebab tu lah daku xkawen2 lagi,

memang harus memilih, sebab perkahwinan tu untuk jangka masa lama..bukannya leh main rembat just utk tutup mata dan mulut orang...

tapi aku bukanlah pilih paras rupa ke apa ke, just mencari seorang yang boleh dihormati sebagai seorang lelaki :)

~banyak betul alasan aku kan...hehe~

Ejamaria said...

bila terlalu memilih, makin tak sempurna tu la yg akan kelihatan... perkahwinan kata org ibarat perlayaran kena ada strategi utk sampai ke destinasi bahagia... huh.. jiwang sungguh ayat pagi ni...:)

mamai said...

belum sampai jodoh lagi la...

TiTin said...

ramai pompuan yg tak kawen lg bukan sebb memilih, tp sbb tak jumpa calon2 yg sesuai..

lelaki skang byk yg LOSER...tak de duit n tak pandai nk amik ati pompuan...dan juga tak bertanggung jawab...n one more thing, ade yg suka kikis duit pompuan...hmmmm...

susahnye nk cari lelaki yg baik...

ika. said...

selalunya, mereka lepasan IPT nak berkerjaya dulu.tu yang bertangguh nak cari calon..nak kumpul duit dulu katanya..

Eyriqazz said...

yup..kewangan sebab utama..samalah saya dulu..siap buat personal loan..tuhpun lepas..bagi yg tak lepas camne pula?

miss nina said...

perkahwinan satu sunnah, satu ibadah. saya sedang berusaha ke arah tu :)