Pages

Sunday, March 21, 2010

Perlu ke 20 Sen Setiap Beg Plastik????

Mengikut Berita Harian, Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) menggesa kerajaan Selangor untuk review caj yang dikenakan oleh peniaga sebanyak 20 sen bagi setiap plastic bag di dalam kempen bagi mengurangkan penggunaan beg plastik.

Mengikut Fomca lagi, mereka sokong yang ianya dibuat pada hari Sabtu aja tapi ada peniaga yang mengambil kesempatan untuk menjual benda alah tu.. so sebagai income pulak dah....

Bagi saya memang bagus niat nak mengurangkan penggunaannya dan menjaga alam sekitar tapi sekarang ni dah jadi satu trend untuk mengaut keuntungan pulak.... Macam-macam le..... kena cari satu mekanisma yang lebih baik bagi menjayakan hasrat ini... By the way, sekarang ni saya jarang pi hypermarket pada hari Sabtu bagi mengelakkan bayar 20 sen.. satu lagi bila dapat plastic bag from supermarket ni saya akan gunakan untuk beg buang sampah........... sebab kalau tak guna beg membeli belah pun, saya akan gunakan beg plastik yang warna biru juga.... so sama aja effect...... Apa pandangan anda?????

9 comments:

::cdot the dot:: said...

ye lo...tp terpaksa gak beli sbb terlupa hari sabtu ialah hari tanpa plastik...mcm2 hek..

kenwooi said...

i think it's good to prevent more unnecessary usage of plastics. but malaysians being malaysians sure will complain one day.. =P

Ieda Si Gadis Filem said...

Walau apapun, tetap okong pulihara alam sekitar~

Gapura said...

dari satu segi memang bagus la buat orang kita beringat (kalau melibatkan duit ni cepat orang kita ingat)... dari satu segi siapa sebenarnya yang untung? duit 20sen tu pergi ke mana?

Alynn Notnot said...

ada pulak kes mcm tu ek? haihh. betul la kan, manusia ni sggp buat ape saje utk duit.

Bro Framestone said...

xde pulak yang nak mengalakan pengunakan plastik sendiri or beg kertas sendiri..

sume fikir nak duit je.. nmpk beno mata duitan...

BroFramestone Blog

Jong said...

Tak payah la....nanti sure ada yang jual mahal dari 20cent.

Eyriqazz said...

perlu2...lama2 orang akan ingat kena bawa beg sendiri

ahmad said...

bagi saya perlu untuk menjaga alam sekitar,,jangan fikir sekarang tapi masa depan,,jumlah penduduk bertambah
tempat pelupusan sampah semangkin terhad,,,nak ke kita longgokkan sampah kt anak cucu kita nanti,,,fikir fikirkan dan selamat beramal...