Pages

Tuesday, March 2, 2010

Berapa Duit Sekolah Anak?????

Anak-anak ke sekolah........ Ada yang bawa bekal, ada yang bagi duit untuk anak-anak belanja kat sekolah........Persoalannya berapa perlu bagi kat mereka???? Kalau masa sekolah-sekolah zaman 80an atau 90an, maybe 20 sen atau 50 sen cukuplah kan..... Tapi sekarang harga barang-barang sudah meningkat......

Hmmmm sebelum kita decide, tengoklah sama ada kita bekalkan makanan atau tidak... Pas tu pulak kena tahu sama ada anak-anak naik bas ke (ini bukan yang bayar bulan2) atau tidak...... Pas tu pulak kena tahu, anak ke sekolah hingga waktu normal persekolahan ke or kena pergi kelas fardu ain atau tambahan selepas tu......

Apa yang penting, keselesaan anak and at the same time kita tak bagi lebih daripada sepatutnya....Sometimes, anak-anak ni dia tak berbelanja semuanya dan simpan.. yalah kita kena galakkan mereka menyimpan pas tu baru diaorang tahu erti sebenar duit pas tu bolehlah beli apa yang diaorang nak.... Contohnya bagi anak RM2 sehari then bawa balik RM1, janganlah pulak kita bagi RM1 keesokan harinya..... bagi semangat diaorang nak menyimpan....

14 comments:

naz said...

yup yup betul :) kalau dulu rm1 boleh simpan takkan skrg kasi rm2 tak boleh kan? barang pun naik bai

sisdee said...

heheheh i bawakan bekal..my son sekolah naik basikal..so i just kasi dia rm1 jek...tu pun bawa balik i ajar dia masuk tabung :D

sekolah agama (petang) i bekalkan rm1 gak kdg2 dia belnaja..kdg2 dia bawa balik simpan dlm tabung sbb b4 ke sekolah dia dah makan dulu :D

honeylanz said...

rm4 sehari. sbb dia just bwk bekal sosej aja..mungkin time rehat dia nk mkn nasik lemak ke bihun ke...dan jugak ice cream ;)
biasa ada balance 0.50 - rm1

kenwooi said...

i used to get rm5 back then =)

kenwooi.com

et said...

dulu2 ayah bagi due hengget je.tapi adik skrg neh dapat 5 hengget.yela kan, kalu da sekolah dari kol 7 smpi 5 ptg.logik ah.nme pon skola swasta.huhu.

|| NaFiRaa || said...

urmmm.. susah jugak kan nak buat keputusan.. ibu bapa kena suvey kat sekolah kot!! hehehehe

monica said...

sis,sy sehari rm 5.00..5 hari da rm 25.00..=.=

Solehah said...

huhu..saya dlu bawak singgit je..

Eyriqazz said...

masa kecil dulu 50 sen sekolah rendah dan 2 ringgit skolah menengah...hik3..makin hari makin tinggi kos sara hidup

~ ReD ~ said...

masa skolah rendah, x hengat plak brapa blanje. tapi masa skola menengah, RM 2 sehari. tapi x guna sangat sebab dah makan kat umah..:D

luna_e said...

Tu la kan...dulu saye pg abah bg RM1 je...tu dari skolah pagi sampai skolah ptg tau punye blanje tapi..dulu la zaman 90-an, itu pon tak penah takde balance, plg ciput, mesti simpan 20sen sehari...klaka plak bile diingat

Cik Norfa said...

dulu time saya skolah rendah RM1, sekolah menengah RM2,...
now budak solah rendah..RM2, skolah agama RM2...wah..kayo2...hehehe....

ade lagi ke nasi lemak kat skolah RM0.50..pastu air RM0.20? dulu camtu la harganya..tapi byk abis beli jajan...wawawawa

mrs jeihan said...

betul tue dulu aku belanja sek sehengit jer..dr sek rendah till sek menengah tau....so tak kan laa bebudak skunk yg blanja till rm5 n above tak leh menyimpan kan...

khai said...

aku dulu sek rendah bawak 50 sen tapi dah dibekalkan dgn nasi lemak la.

sek menngah bawak 1.50 ermm miskin dulu.hehe

tapi zaman skrg ni ad yg bwak 3,4 ringgit ke sek.kaya btol..hehe