Pages

Monday, March 29, 2010

Sarang Burung, RM4,000 Satu Kilo???

Adakah anda tahu bahawa sarang burung dijual dengan harga di antara RM3,600 hingga RM4,000 sekilo? Itu sarang burung yang belum diproses, kalau dah proses harganya meningkat 2 kali ganda. Memang mahal kan benda alah ni.

Aktiviti sarang burung ni sangat popular di sabah dan Sarawak tapi di Semenanjung Malaysia, ianya semakin mendapat tempat.

Sarang burung yang dikeluarkan oleh Malaysia sangat mendapat tempat daripada negara China, Hong Kong, Taiwan dan Korea. Dua negara terbesar bagi pengeluaran sarang burung ialah Thailand dan Indonesia.

Ada sesiapa yang ada pengalaman di dalam industri sarang burung ni????

Sumber: the star

11 comments:

kumfye said...

wah...mahal sekali...siapa mampu beli 1kg ni...

thefye.com

TMUkmkd said...

satu kilo.. banyak tu :D
tapi nak mencari dan nak membersih kan banyak pula prosesnya

Alimaz-Kembara Terasing said...

dari beli ayaq lioq burung...baik kumpul det pi mekah...

eLL_eLyaNa said...

kampung sy di srwk bersepah rumah burung...belakang rumah sy de 2 buah rumah burung...kalau balik rumah, asik dgr burung2 tu nyanyi lagu "aku burung" jerk...sungguh "merdu"

skrg ni byk kursus diadakan untuk yang nak "bela" burung2 ni...huhuhu...

Aj said...

memang mahal... but..aku dapat makan free kg kawan aku di lahad datu, sabah.. hehehehehe

Kaseh NazLieza said...

ni yg rse nk ternak sarang burung nih..hehehehe

Matjoe said...

aku pernah dgr pelaburan sarang burung ni dh ramai buat. harga pon dh jatuh coz tempat sarang burung tu dibuat semua tiruan, bkn mcm dulu2 kt gua

eyriqazz said...

mahalnya..bila kita nak bikin business ni bro?

Solehah said...

lumayan..tak pernah cuba mkn sarang burung..teringin la..

sWeEtDaRLinG said...

tapi terasa geli nak makan.. heheheh

Anonymous said...

kualiti sarang burung dari malaysia lebih baik berbanding indonesia. reason being, malaysia sarang is more pure and indonesia sarang has mixed with coloring and agak-agak

the taste of burung sarang is like jelly and white fungus.

researchers have proven that sarang burung can improve our body immunity and health. If u need the research report, please email @ walterkhaw@gmail.com