Pages

Tuesday, March 2, 2010

Jenis-Jenis Iklan / Kempen (CPC / CPM / CPE / CPA)

Ni saya nak share mengenai jenis-jenis iklan........ Pernah tak anda dengar mengenai CPC, CPM, CPE or CPA..... Actually banyak lagi. tapi saya nak sentuh mengenai 4 jenis kat atas aja......
  1. CPC (Cost Per Click)
    Maknanya anda akan dibayar jika pengunjung ke blog / website anda klik iklan... So kalau tak click maknanya tak adalah income......Kadar income per click berbeza-beza mengikut jenis iklan ataupun pengendali.... So anda boleh agak berapa pendapatan yang bakal anda dapat dengan menjangkakan berapa jumlah orang yang click your iklan dan berapa cost per unit.... i.e. kalau sebulan ada 100 orang click dan kos per click ialah RM0.60 so anda bakal dapat RM60.00

  2. CPM (Cost Per Thousand Impressions)
    Untuk setiap 1,000 kali iklan disiarkan, anda akan mendapat sejumlah duit. Contohnya RM2.42. So kalau dalam sebulan ada 1,000 kali iklan disiarkan, anda akan dapat RM2.42. Macam yang saya informed previously, jenis ni sesuai untuk mereka yang mempunya hits yang banyak... Contohnya beutifulnara, hitsnya lebih kurang 25,000 sehari so dalam sehari katakan iklan tu keluar aja, so RM60.50.... Banyak kan....

  3. CPE (Cost Per Engagement)
    Yang ni model terbaru bagi pengiklanan. Pengiklan akan membayar wang kepada pemilik blog / website sekiranya pengunjung berinteraksi dengan iklan yang disiarkan.... Contohnya selepas ana click iklan tersebut dan seterusnya anda merasai sendiri ciri-ciri dalam iklan tersebut, i.e. main games ke, download musik ke... tengok video ke.. so bukan setakat click iklan yang mana kurang daripada 3 saat...

  4. CPA (Cost Per Acquisition)
    Pendapatan akan dikira sekiranya visitor mengambil bahagian di dalam iklan tersebut... Sebagai contoh, menyertai kajiselidik atau pun sign-up untuk percubaan barangan ataupun perkhidmatan....

So kalau ada iklan di mana-mana blog yang anda visit or kat blog ni dan anda rasa sangat menarik so jangan malu-malu untuk mencubanya.......

16 comments:

Ms Sue said...

menariknyer...
ini iklan dari mane ye?
nuffnang ker innity?
btw, ads dari innity menarik sgt..

maslinamansor said...

ok... dah faham...

deus X machina said...

mmm
tak dapat2 lagi reg innity

|| NaFiRaa || said...

info jugak nih!!! tq..:)

Azuan said...

good info huhuu

ArELeEz said...

ooo.. skang baru la paham. tq, ek!

F I T said...

sekarang ni musim takde iklan la..adoii cam nak meraung je kat office nuffnang tu haha :P

Tahukah Korang Yamaha Akan Mengeluarkan Yamaha Lagenda Generasi Baru Yang Lebih Gempak Dari Linkin' Park!

Sharinginfoz said...

ms sue: from innity

maslina: baguslah...

deus: sabar le ya, nanti boleh cuba lagi...

nafira: ya betul...

azuan: i am glad u like it...

areleez: macam tu le...

fit: yalah iklan tak nak bangun2...

Miecyber said...

Info menarik niee.. thankss..

lotikus disarimankan said...

akak,nak tanya.mcm mn nak buat iklan cpa,cpm tuh ek?saya ari2 kelebek nuff ni.edit survey.huhuhuhuh

jedi said...

antara nuffnang ngan innity ape beza???

SyUhAdA said...

nak tnya...
klau kte ltak ads nuffnang ngn innity dlm blog yg sme bleh x?

Sharinginfoz said...

miecyber: like to share...

lotikus: iklan tu disediakan oleh pengendali..

o: bezanya.. hmmmmm salah satunya innity ada requirement nak masuk i.e. unique visitors sebulan 3,000 pas tu view 15,000 tapi nuffnang tak ada requirement.... pas tu innity dia punya jenis iklan nak letak banyak tempat....

syuhada: boleh aja, tapi anda akan hilang status gliterati nuffnang

Sharinginfoz said...

miecyber: like to share...

lotikus: iklan tu disediakan oleh pengendali..

o: bezanya.. hmmmmm salah satunya innity ada requirement nak masuk i.e. unique visitors sebulan 3,000 pas tu view 15,000 tapi nuffnang tak ada requirement.... pas tu innity dia punya jenis iklan nak letak banyak tempat....

syuhada: boleh aja, tapi anda akan hilang status gliterati nuffnang

DaHLia said...

CPA nuffnang xpernah ada lagi kan?

Hamidi SP said...

Terima kasih diatas perkongsian ni ye. Sangat membantu..