Pages

Monday, March 15, 2010

Perlukah Bajet Untuk Keluarga????

Hmmmmm, bila berseorangan tak kisah sangat kan..... tak ada duit lepak aja..... Makan le apa-apa yang patut.. ataupun mintak le duit ngan mak bapa kan.... Tapi kalau dah berkahwin, tak bolehlah buat macam tu... Kenalah sediakan bajet untuk keluarga kan....... Ni sedikit panduan yang boleh diambil....
  • Hmmmmm bajet kena le buat..... kena tahu berapa banyak pendapatan dan berapa banyak perbelanjaan... so lepas dah buat yang penting disiplin kan.. yalah kenalah ikut..... kalau tak tengah bulan aja, duit tak cukup....

  • Simpanan sangat penting terutamanya untuk menghadapi hari-hari yang tak dijangka... dengan erti kata yang lebih senang, kecemasan... tak kisah le sikit-sikit simpan pun tak apa.... yang penting ada simpanan... kalau nak mudah buatlah force saving..... potongan gaji ke... pas tu pulak janganlah susah sangat nak ambil takut kalau perlu kan duit segera susah nak ambil pulak.....

  • Hmmm pasal kad kredit tu kalau boleh satu cukuplah itu pun untuk kecemasan ok..... jangan amalkan habit suka berbelanja dengaan credit card.....

  • Perancangan untuk anak-anak pun penting, so simpan le untuk mereka... simpanan ke takaful (Islamic insurance) untuk anak-anak penting juga.........

  • Kalau dapat kenaikan gaji atau bonus, simpan le sikit or banyak pun lagi bagus... janganlah belanja semuanya.....

7 comments:

Ejamaria said...

betul... bajet mesti ade, dari sorang dah berdua, nnt nak tambah jadi 3... masak nasi pun dah kena masak lebih lagi... baju pun nak kena beli lagi utk ahli baru... mana ade brg free... simpanan kena ade utk kecemasan... kita tak tau akan dtg...

sWeEtDaRLinG said...

kalau pandai manage duit, semuanya boleh cukup.. tapi kalau tak pandai nak manage, gaji besar pun tak terasa besarnyaa....
sweetdarling79.com

matjoe,
tak teringin ke nak tahu pasal investment yang aku tengah buat ni..? contact me, k.

mamai said...

ho aku buat budget setiap bulan untuk setahun, ia amat membantu sebab kit atka tahu apa yang akan berlaku

rasp said...

bajet famili very the penting....
i with 4 kids...mmg WAJIB bajet...
kalo takde, uishhhh tak tau le camne kan...

|| NaFiRaa || said...

bajet adalah sgt perlu!!!

moonlight said...

idea yang sangat bagus. tapi malangnya lepas banyak bajet.. masih juga macam tu. yg penting bajet yg dirangka dapat dipraktik sepenuhnya dalam realiti.

hisham said...

salam...berlanjawan tuk kuarge mmg perlu...tp kdg2 mismanage jer...