Pages

Friday, May 21, 2010

Apasal Tak Nak Beli Barang Online????

Pernah tak orang tanya anda apasal tak nak beli barang menerusi internet or online? Kalau tak ada orang tanya saya nak tanya..... anyway kalau tak silap saya, online transaction ni hanyalah 8% dari jumlah keseluruhan transaksi. Ni negara maju figurenya mencecah di antara 30% to 40%.

Antara sebab-sebab orang tak beli online ialah tak confident, sama ada barang tu sampai ke or tidak ataupun kualitinya baik atau tak..... Yalah nampak dalam gambar OK aja tapi bila beli entahlah..

Banyak cara nak promosikan product online, i.e. melalui classified macam lelong.com ke, ebay ke... pas tu nak jual dalam facebook pun boleh, blog ramai juga yang buat pas tu kat website pun boleh....

Ni yang beli melalui online le kiranya i.e. melalui iklan kawan-kawan di facebook then masukkan duit melalui maybank2u. Kira mudahkan, pas tu bila duit dah masuk apa lagi diaorang akan hantar le macam gambar kat atas tu, poslaju. senang bukan. Gitulah citernya.

12 comments:

Suliana said...

saya ok je beli online, tapi bila dikira balik, caj penghantaran tu, macam mahal sikit dari beli kat kedai..

maslinamansor said...

mas pernah beli baju baby untuk danish secara online. Mas tengok gambar nampak comel.

Tapi bila dah dapat memang comel cuma baju tue baju baby girl... :)

miss nina said...

dah biasa beli on9
so far, ada pro n kontra

~i'm selling on9 too

ejaMaria said...

tak gemar sangat beli online sbb kalau baju atau tudung kita tak bole cuba dulu... tu yg tak best, kalau barang2 utk hiasan, mainan ok la...

rasp said...

jarang2 beli online...
sbb i suka tgk barangan depan mata,
sentuh2, telek2 bagai hehehehe
books leh le beli online :D

~ ReD ~ said...

proses memang senang, pembeli x payah travel jauh pun leh dpt barangan oversea gitu. tapi tu la... yakin @ tak ..itu je..

honeylanz said...

biasa gak membeli Online. tp mmg dgn seller yg dah kenal/ biasa aja.

hazarimi ♥ said...

teringin tapi takde masa..

Ery Farieha said...

sll je bli on9
tp sll bli tudung je.
kalo baju tu lmbt cikit.

Dayung Serian said...

tak pernah try beli online, maybe lepas ni kot...try dgn barang2 yg murah dulu;)

Fina Fento said...

bulan lepas abes 200++ online shopping (T______T)

azzey said...

beli brg online...?????? takut indah khabar dr rupa... hu3...