Pages

Saturday, May 15, 2010

80% Orang Melayu Berada Di Kategori Pendapatan Rendah???


Credit: Online Auto

Betul ke majoriti (80%) daripada orang melayu berada di dalam kategori berpendapatan rendah? terkejut juga dengar mengenai perkara ini. Anyway itulah yang dilaporkan di dalam the star.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata untuk berjaya kita hendaklah practise "kaizen" ataupun continuos improvement or perubahan ke arah kebaikan yang berterusan. Seterusnya Timbalan PM berkata, di dalam konsep New Economic Model (NEM) or Model Ekonomi Baru (MEB), kerajaan mahu mengetengahkan merits, keperluan, transparency dan juga persekitaran pasaran yang lebih friendly.

Apa-apa pun dasar yang dibuat oleh kerajaan diharap tidak mengetepikan kepentingan mana-mana pihak dan "kesaksamaan" perlu dibuat.

9 comments:

Fatimah Samsuddin said...

hmmm.. 80% tu kuantiti yg banyak.. malays, wake up!! huhu

JMR said...

tp ramai dh org melayu yg setanding ngn bangsa lain gk kan?...

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

emmm kesian orang melayu kan... n kekadang bukan nak cakap laa.. melayu nie payah sikit nak usaha.. dah banyak sangat bantuan senang dapat.. subsidi lagik... tuh yang miskin lagik kot melayu...

entahhh laaa... saya pun org melayu.. tapi kekadang sedih tgk bangsa sendiri malas...

amar haziq said...

melayu = makan gaji


jemput datang ke blog saya ea
http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

Anak Perak said...

itu lah reality tp ramai orang melayu masih x sedar. Aku sebenarnya byk benda nk ditulis tp takut kena isa

et said...

pehhh.x sangke.

Propito.com said...

tngk kepada pengaruh, kalau melayu berkawan ngan orang yang bermatlamat, berwawasan.. kita akan berusaha menjadi seperti mereka.

:)

~ ReD ~ said...

majoriti tuuuu...O_O

miss nina said...

mungkin juga betul. jurang yang berpendapatan tinggi dengan rendah terlalu besar.

imbalance gross salary (income) vs high maintenance might contribute the 80%.